A befektetések utáni adózás: jobban járunk TBSZ-el!

Befektetési lehetőséget szeretne választani, de nem tudja, melyik lenne az ideális? A lekötött bankbetét ideje rég lejárt, és ma már szinte kivétel nélkül mindenki azt tartja fontosnak, hogy a lehető legtöbbet sikerüljön kihozni a megtakarított pénzből. Az sem akadály, ha nem mozgunk otthonosan a pénzügyi területeken, hiszen akár független szakértő segítségét is kérhetjük ahhoz, hogy megtalálhassuk a minden szempontból ideális befektetési formát. A kínálat rendkívül széles, így a befektetni kívánt összeg és a kockázatvállalási hajlandóság függvényében mindenki megtalálhatja azt a típust, amely minden szempontból megfelel igényeinek.

 

Minden befektetés esetében kiemelt jelentőséggel bír az, hogy mekkora költségek és adók megfizetésére számíthatunk utánuk. Ha olyan megoldást választunk, mely minimális költséggel és adókedvezményekkel társul, azzal nettó profitunkat növelhetjük. Ha sorra vennénk a leginkább kedvelt megtakarítási formákat, akkor a Tartós Befektetési Számla minden valószínűség szerint előkelő helyen lenne megtalálható. A TBSZ tulajdonképpen bármely banknál vagy befektetési szolgáltatónál nyitható, és lehetőséget kínál arra, hogy a pénzt kamatadó-mentesen kössük le. A banki lekötések nem csak a rendkívül alacsony kamat miatt kerülendőek, hanem a kapott kamatok és hozamok után fizetendő kamatadó miatt. Ezzel szemben a TBSZ nagy előnye, hogyha pénzünket egy ideig nem vesszük ki, akkor a kamatadó mértéke akár 0%-ra is lecsökkenhet.

 

Miként alakul ez a gyakorlatban? Ha a pénzhez csak a 3 év után nyúlunk hozzá, kamatadó csak 10 százalék, ha pedig öt évig nélkülözni tudjuk pénzünket, akkor utána 0 százalék lesz a kamatadó. A feltétel tehát egyértelműen az, hogy a pénzt nem vehetjük ki a számláról, ugyanis ha csak egy részét is felvesszük, a Tartós Befektetési Számlát meg kell szüntetni. Érdemes egyébként tisztában lenni azzal, hogy a számlán belül különféle befektetési alapok, részvények és kötvények között válogathatunk.

 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis mikor érdemes e számla mellett letenni a voksot. Ha a befektetésekről már a kezdetekkor van olyan elképzelésünk, hogy legalább 3 éves időtartamot szeretnénk szem előtt tartani, akkor már egy jó alternatíva lehet a TBSZ. Az tehát egy jó kiindulópont, ha tudjuk, milyen befektetési időtávban kívánunk gondolkodni. Nem mindegy azonban az sem, miben szeretnék a pénzünket fektetni. E tekintetben a kockázatvállalási hajlandóság kiemelt jelentőséggel bír. Ha biztonságra törekszünk, akkor az állampapírok között lehet érdemes körülnézni, ha pedig a hozam az elsődleges, akkor a kockázatosabb befektetési formák lehetnek a megfelelő választások. A befektetes.net szakemberei azt javasolják, hogy minden esetben egyéni igényeink, az elérni kívánt célok, a rendelkezésre álló anyagiak és persze a kockázatvállalásról alkotott elképzeléseink alapján hozzuk meg befektetési döntésünket. Megéri akár független befektetési tanácsadó segítségét is kérni, hiszen a munkájára fordított összeg sokszorosan megtérülhet azzal, ha sikerül megtalálni az ideális befektetési formát.