Az egészséges táplálkozás alapelvei

Egészségesen táplálkozni nem egyszerű dolog. Főleg akkor nem, ha hirtelen, egyik napról a másikra szeretné valaki egészségtelen étkezési szokásait “kiirtani”, és új életmódot kialakítani. A tudatosság természetesen nagyon fontos, de a sokféle útmutatás, hogy mit szabad, vagy mit nem szabad fogyasztani, bizony könnyen tévútra viszik az embert, hiszen gyakorta egymásnak ellentmondó vélemények születnek.

A legjobb talán, ha a szabad és nem szabad kifejezések helyett annak szellemében kezdjük meg étkezési szokásaink megreformálását, hogy mi az, amiből bőségesebben lehet fogyasztani és mi az, amivel mérsékletesen kell bánni. Ez azért lényeges, mert a testünknek mindenféle tápanyagra szüksége van, csak nem egyenlő mértékben.

Az egészséges táplálkozás, a tudatos életmód, ahogy minden fontos döntés, fejben dől el és az akaraton múlik. Ahogy sok diétázó, túlsúllyal küzdő ember tudja már, a hosszú idő alatt felszaladt kilókat nem lehet egy – két hét alatt ledobni, így hát a nem megfelelő táplálkozási szokásokat sem lehet egyik napról a másikra elhagyni. Apró lépésekben viszont el lehet indulni a változás felé, így idővel “rutinná” válhat az egészséges életmód.

Hogy mivel érdemes indítani? Tekintsük át az étkezési szokásainkat, miből mennyit fogyasztunk, hányszor is étkezünk egy nap, megisszuk – e a minimum két liter folyadékot naponta, eszünk – e mindennap zöldséget, gyümölcsöt, mennyi és milyen gabonafélével, édességgel terheljük meg testünket. Ha eléggé szigorúak és kritikusak tudunk lenni, akkor pontos képet kapunk az elemzés során arról, hogy hol vannak a legégetőbb területek táplálkozásunkban, ahol változtatni kell minél előbb.

Próbáljunk meg először kicsit módosítani. Ha például csak kétszer eszünk egy nap, és mondjuk a reggeli kimarad, az ebéd is kevesebb, de a vacsorával pótoljuk a “hiányokat”, akkor kényszerítsük magunkat, hogy a napi három étkezésre arányosabban osszuk el a szükséges táplálékmennyiséget. Ezután lehet majd a következő lépés, hogy a többször kevesebbet elv szerint napi ötszöri étkezésre térünk át, és ha eddig kevés gyümölcsöt, tejterméket fogyasztottunk, akkor tízórai és uzsonna gyanánt ezeket be is építhetjük étrendünkbe. Közben persze olyan apró módosításokat is végrehajthatunk, hogy odafigyelve a táplálékok összetételére kevesebb fehér lisztes élelmiszert eszünk, a cukrot csökkentjük, esetleg mézzel, nyírfacukorral helyettesítjük. Emellett az ételek elkészítési technikáinál is előnybe részesíthetjük azokat a módszereket, melyek a kíméletesebb elkészítés révén egészségesebbé teszik táplálékainkat, mint például a párolás, gőzölés, grillezés.

Ha étrendünk, szokásaink vizsgálata alapján a napi folyadékmennyiség nem éri el a két litert, és mondjuk eddig az sem igazán víz volt, akkor tegyünk testünkért, és igyunk vizet! Nem ördöngösség a napi két liter víz elfogyasztása, csak szem előtt kell tartani, és ez szó szerint értendő. Akár otthon vagyunk, akár aktívan dolgozunk, vagy netán megérdemelt pihenésünket élvezzük egy fél literes, vagy akár literes palack mindig lehet a kezünk közelében vízzel telten, hogy bármikor ihassunk. Azt pedig ne felejtsük el, hogy amikor szomjasak vagyunk, az már a szervezetünk vészjelzése. A szomjúság érzésekor már  nagymértékben csökkent a test számára ideális folyadékmennyiség, mindez a keringést nagymértékben terheli, és így károsítja szervezetünket. Ha kezdetben nehezen megy az vízivás, akkor igazán egészséges lépés egy egész citrom levével ízesíteni italunkat.

Az egészséges táplálkozás sikerének kulcsa tehát a tudatosság és a mérsékletesség, vagyis a saját magunk ütemében alakítsuk ki új étkezési szokásainkat.