Egy játék mindenki kedvére: a puzzle

Mindenki életében eljön a pillanat, amikor szó szerint odaragad egy puzzle elé. Igazi kihívást jelentő szórakozásról van szó, hiszen nem egyszerű dolog egy 1000, vagy akár több 1000 darabos kép kirakása apró kis elemekből! Persze a puzzle nem csak felnőtteknek szól, hanem a gyerekek körében is kedvelt játék, hiszen színes, érdekes, leköti a figyelmet és igazi sikerélmény, mikor a dobozon látható kép visszaköszön a kis kezek munkájának köszönhetően.

A felnőttek, mint szülők szeretik a puzzle-t, hiszen nemcsak csendes és békés időtöltést nyújt a gyermekek számára, de játékosan fejleszti is őket. A puzzle, mint játék számos készséget csiszol, többek közt a kézügyességet, térlátást, a kombinációs készséget és a koordinációt is, nem beszélve a türelemről. Mindezen előnyei természetesen felnőtt korban sem elhanyagolhatók, hiszen készségeinket karban tartani, finomítani soha sem múlandó feladatunk.

A puzzle, vagyis magyarosítva “lombfűrészrejtvény” nevét annak köszönheti, hogy 1763-ban egy angol térképkészítő és rézmetsző, John Spilsbury földrajztanulását segítő eszközként egy Nagy-Britannia térképet falapra ragasztott, majd lombfűrésszel szétvágta összeilleszthető darabokra. Ez a kirakó különbözött abban a mai puzzle-től, hogy nem voltak fogai, melyek az összeillesztéseket összetartották volna. A ma is használt változat tömeggyártása a 20. század második felében kezdődött meg.

Ennek köszönhetően ma már rengeteg puzzle-ből válogathatunk kedvünkre. A bőséges kínálatból fontos, hogy gyermekek részére életkoruknak megfelelő darabszámú puzzle-t válasszunk, hiszen a túl nagy feladatot jelentő kirakók könnyedén kedvét szeghetik a kicsiknek, így az öröm és fejlesztés egyaránt kútba esik. Persze felnőttként se mindjárt egy 24 000 darabos puzzle legyen az első, amit megpróbálunk kirakni! A választáskor továbbá, akár gyermeknek, akár maguknak vesszük meg az első darabot, fontos a részletgazdag kép, mert a nagyon homogén minta nehezebben rakható ki. A minőség és időtállóság is fontos, főleg a gyermekeknél, hiszen ők élvezik, ha többször is kirakhatják puzzle-jüket, míg mi felnőttek megelégszünk sokszor az egyszeri “győzelemmel”. Ma már a puzzle nemcsak játék, hanem a lakás dísze is lehet, vagyis ha felnőtt részére veszünk puzzle-t, akkor arra is érdemes figyelni, hogy olyan mintát válasszunk, amit akár ragasztva, kereteztetve képként a falra ki  lehet tenni.