Elősegíti a jó alvást a kényelmes ágy

Fáradtan ébred reggelente, és a sokadik kávé sem hozza meg a várt hatást? Az energikus mindennapok nem csak azon múlnak, hogy mennyire erős immunrendszerrel rendelkezünk, hanem az alvás minőségén és mennyiségén is. A felnőtt emberi szervezet körülbelül 7 óra alvásigénnyel rendelkezik, de szellemileg vagy fizikálisan kimerítő időszakokban ennél sokkal több időt is gond nélkül el tudunk tölteni az ágyban.

 

De mégis miért érdemel kiemelt figyelmet az, hogy milyen körülmények között hajtjuk álomra a fejünket? Ha nem pihenjük ki magunkat, az általános egészségi állapotunkra és közérzetünkre, s ezeken keresztül életminőségünkre is rányomja bélyegét. Fontos, hogy éjszaka pihentetően tudjunk aludni, különben teljesítőképességünk csökkenhet, ezért fontos a jó minőségű ágy. Nem csak az esztétikai megjelenésre gondolunk, hanem sokkal inkább a méretre és a matrac minőségére.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a besüppedt, már elhasznált matraccal többet árthatunk egészségünknek, mint gondolnánk. A hát-és derékfájdalmak gyakran visszavezethetőek a nem megfelelő minőségű, kifeküdt matracra. Ezen felül lényeges az is, hogy milyen ágyneműt választunk. Törekedjünk a természetes alapanyagra, melybe biztosan nem fogunk beleizzadni. Apropó, hőmérséklet! Ne feledkezzünk meg a hálószoba átszellőztetéséről az éjszakai pihenés előtt. Tény az is, hogy a legtöbben a kissé hűvös szobában jobban tudunk aludni, mintha a nappalival egy hőmérsékletű helyiségben hajtanánk álomra a fejünket.

 

Fontos, hogy megfelelően ráhangolódjunk az éjszakai pihenésre, és induljunk időben aludni. Sokan azt állítják, hogy az éjfél előtt alvással töltött órák szinte duplán számítanak, s ebben ténylegesen lehet valami. Elalvás előtt lehetőleg ne egy pörgős akcióval hangolódjunk az éjszakára, és a félelmetes horrorok is kerülendőek. Ha másként nem megy, szólhat halkan a televízió, de a hagyományos csatornák, és az időnként felbőgő reklámok helyett inkább részesítsük előnyben a hirdetések nélküli megoldásokat. Egy jó könyvvel soha nem lőhetünk mellé, ráadásul, ha kicsit elfárad a szemünk az olvasásban, az álom is hamarabb jön. Törekedjünk arra, hogy a hálószoba a nyugalom szigete legyen, és lehetőleg az okoskészülékeket tartsuk innen távol.