Hogyan erősítsük immunrendszerünket

Az őszi időszaktól kezdve szervezetünk folyamatos terhelésnek van kitéve az időjárás változásának köszönhetően. Télen energia- és vitamintartalékaink apadásnak indulnak, és mire megérkezik a jó idő, kisüt a napocska, addigra bizony a tavaszi fáradtság is utolér minket.

Az egészségünk védelme érdekében szükséges, hogy az őszi – téli hónapokban még tudatosabban tegyünk immunrendszerünk felerősítéséért. A mostani szélsőséges időjárás pedig ennek szükségességét még tovább fokozza, hiszen ilyenkor a legkönnyebb egy kis megfázást, vagy valami súlyosabb betegséget begyűjteni, ha szervezetünk védvonalai nincsenek megerősítve.

Az immunrendszer védelméért elsősorban a helyes táplálkozással lehet tenni. Azt mindenki nagyon jól tudja, hogy a vitaminbevitel mindennél fontosabb, és ha természetes módon nem is sikerül a hidegebb időben ezt megoldani, számos készítmény áll a pótláshoz rendelkezésre. Ezzel szemben a bélflóra fontosságát már kevesebben tartják szem előtt. Pedig a bélflóra pajzsként védi szervezetünket a baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben. Emellett vitaminok termelésével is hozzájárul az egészség megóvásához.

A vitamintartalékok feltöltése, a bélflóra megőrzése érdekében fontos, hogy vitaminokban, rostokban gazdag zöldségeket fogyasszunk, illetve napi egy élőflórás joghurttal is sokat tehetünk immunrendszerünkért. A fizikai aktivitás megőrzése is lényeges pontja az egészségünk védelmének és a legjobb döntés, ha szabadban végezhető testmozgást választunk magunknak. Az erőnlét javítása, megőrzése mellett a feszültségek oldására is szüksége van szervezetünknek. Meg kell tanulni lazítani is, akár relaxációval, akár egy – egy időnként beütemezett méregtelenítő szaunázással. És természetesen a megfelelő mennyiségű alvás és vízfogyasztás nélkül minden erőfeszítésünk hiábavaló lenne, ezért ezeket mindig tartsuk szem előtt!