Hol szálljunk meg síeléskor?

Lassan belénk harap a fagy foga, egyre melegebb ruhákat kell felöltenünk, hogy a kinti időjárást elviselhetővé tegyük. Amíg sokan úgy érzik, hogy már megint túl gyorsan ment el az év, és a tél is nyugodtan elmaradhatna érdeklődés hiányában, addig a síelés szerelmesei viszont már tűkön ültek, hogy végre megindulhasson a síszezon.

A síelés van, akinek még fogalom, soha nem próbálta, csak értetlenkedő csodálkozással nézi, ahogy mások a mínuszokban, arcukon széles mosollyal siklanak az óriási magasságokból. A síelés iránt elkötelezettek közül sokan mondják azt, hogy egyetlen alkalom elég volt ahhoz, hogy beleszerelmesedjenek ebbe a sportba, és évről évre meghódítsák a hóhegyeket. Aki már rutinos síelő, nemcsak abban van otthon, hogy milyen felszerelést kell magával vinni egy-egy sítúrára, hanem azt is tudja, hogy hova érdemes ellátogatni, hogyan kell megszervezni egy túrát, és így abban is jártas, hogy szállások esetében mi az, ami tényleg jó és ár-érték arányban megéri lefoglalni.

A síeléshez tehát alapvetően felszerelésre, sok hóra és persze magaslatokra van szükség. Szerencsére síterepekben sem hazánk, sem a körülöttünk levő országok nem szenvednek hiányt, így bárki kedvet kap a talpakon való csúszkáláshoz, bőséges kínálatból válogathat. Szállás tekintetében többféle kategória ajánlkozik, és itt találkozhat az első sítúráját szervező ember a pályaszállás fogalmával is. A pályaszállás azt jelenti, hogy gyalogszerrel elérhető a síszállásról a sípálya, vagy a sífelvonó. Így a sípályák maximum 500 méteres vonzáskörzetében vannak a pályaszállások. Ha ilyen szállást választ az ember, akkor nem kell a felszereléssel, családdal, barátokkal, vagy csoporttal együtt autóba, buszba tömörülni, és utazgatni ahhoz, hogy kedvére kiélvezhesse mindenki a környék sípályáit.

A szállás kiválasztásakor természetesen nemcsak az számít, hogy milyen közel van a szállás a síterephez, hiszen sokszor gyermekekkel érkeznek a síelni vágyók, így fontos, hogy családbarát szállások és természetesen családbarát síterepek is elérhetők legyenek számukra. Hogy mitől lesz családbarát egy síterep? Amikor elkezd nézelődni az ember, és igazi kikapcsolódást szeretne a család aprajának-nagyjának, akkor fontos szempont a gyermek megfelelő és biztonságos szórakozási lehetősége, illetve a felügyelete. Az ideális szállás, illetve síterep rendelkezik gyermekfelügyelettel, játszótérrel, síovival, sísulival, gyermekbarát lifttel és síterepekkel, és ha kiváltképp családbarát, még a bérletekben is akciókkal kedveskednek a hozzájuk érkezőknek. A legkedveltebb családbarát síterepekkel a svájciak, a bajorok, a tiroliak, illetve az osztrákok dicsekedhetnek.

Természetesen ahhoz, hogy az ember egy kicsit élhessen síelési “kényszerének”, nem kell átlépni a határt. Itthon a Mátra, a Bakony, a Börzsöny, a Pilis kínál kiváló terepet a síelőknek. A hazai szállások közt hotel, panzió, fogadó és apartman egyaránt fellehető, attól függően kinek mihez van kedve, vagy mire van anyagi kerete.