Szándékos károkozás, avagy a biztosítási csalás

Könnyű rátévedni arra az útra, amely a rosszba viszi az embert. Főként, ha akadnak “jó szándékú” emberek, akik kihasználják a szorult helyzetben levő gyengeségét, és belesegítik a gyorsnak tűnő, de mégiscsak igen veszélyes és törvénytelen pénzszerzésbe. A biztosítási csalások köre, amikor a biztosítókat különböző körmönfont eszközökkel bírják rá egy meg nem történt káresemény kapcsán a kártalanításra, pont ilyen könnyű pénzkereseti lehetőségek.

A biztosítási csalások skálája olyan színes, amilyen csak a kiskapukat kereső emberi elme lehet. Sokan mindenre képesek, hogy anyagi javakra tegyenek szert, még akkor is, ha ezzel másokat megkárosítanak. Bizony, a biztosítási csalás kapcsán téves a gondolat, hogy csak az amúgy is jól kereső biztosító zsebéből húz ki a csaló százezreket, netán milliókat. A biztosítási csalások károsultjai közvetetten maguk a biztosítók ügyfelei, akik biztosításukat becsületesen fizetik, és inkább abban reménykednek, hogy a kockázati tényezők nem következnek be, így békésen élhetik mindennapjaikat. Számukra a biztosítás tényleg biztonságot nyújtó fedezék, nem pedig kiapaszthatatlan pénzforrás, mint ahogy a bűnszövetségben biztosítási csalásokat végrehajtóknak. Ők azok, akiknek a csalók okozta veszteségek miatt fizetniük kell, méghozzá magasabb díjak formájában, valamint tényleges káresemény során szigorúbb eljárással szembenézniük.

A biztosítási csalások leggyakoribb formája az autókkal kapcsolatos törvénytelenségek köre. Az önlopás, a kamu balesetek, az autótörések, az autóalkatrész lopások,a kisebb sérülések feltupírozása azok a módszerek, amelyekkel az évtizedek során próbálkoztak és próbálkoznak ma is pénzt kicsikarni illegálisan biztosító társaságoktól. Nem ritka az az eset, hogy egész bűnbanda szakosodik autóval való biztosítási csalások sorozatának végrehajtására, és a csapatban az autószerelőtől a kárszakértőn át még a biztosítási ügynök jelenléte sem kizárható.

Természetesen a biztosító társaságok sem hagyják magukat “palira” venni, és küzdenek minden eszközzel a csalók ellen. Így például a sérült alkatrészeket bezúzzák, hogy ne lehessen más kamu balesetnél felhasználni őket, vagy a sérült szélvédőbe bekarcolják a biztosító nevét. Hatékony eszköz a csalókkal szemben a kárfelmérők folyamatos ellenőrzése, akiket folyamatosan hazugságvizsgálatnak vetnek alá a megvesztegetés gyanújának elkerülése érdekében. A csalások lehetőségének csökkentését szolgálja, hogy véletlenszerűen adják ki az ügyeket, így elkerülhető, hogy ismerős kárfelmérőhöz kerüljön adott kárigény. Emellett a csalások kiszűrését igyekszik megoldani az a rendszer, hogy a biztosító társaság statisztikát készít a kárfelmérők egy főre jutó kárfizetéseiről, és így a kiugró értékek azonnal kitűnnek.