A fűző története

A női fehérneműk között évszázadok óta előkelő helyet foglalnak el a fűzők. A ruhadarabot egykoron a mindennapokban is előszeretettel viselték, és mind lovagláshoz, bálba járáshoz, mind terhességhez, utazáshoz külön kialakított darabokat gyártottak a hölgyek számára. A fűző története azonban arról is árulkodik, hogy nem csak a gyengébbik nem körében volt kedvelt, hanem a férfiak viselték, mégpedig az egyenes tartás, valamint a hasi felesleg eltüntetése érdekében.

Sokszor hallani arról a fűző története kapcsán, hogy a régi korokban akár a nők haláláért is felelősek volt, és a 18-19. századi orvosok gyakran értekeztek arról, hogy a rák, a nimfománia, vagy a gerincferdülés okai is az említett ruhadarabban rejlenek. Mivel a kor orvostudománya nem feltétlenül állt a legmagasabb színvonalon, így világosan látható, hogy mindez csupán tévhit, miként arról Valerie Steel is ír könyvében a témával kapcsolatban.

A hölgyek igenis külsejük vonzóbbá tétele érdekében viselték a fűzőt, még akkor is, ha tény, hogy akkoriban ez volt a szokás. A darázsderék minden kor nőinek álma, s ha ehhez létezik a megfelelő ruhadarab, miért is ne élnénk annak előnyeivel?

A fűző története természetesen nem ért véget napjainkra, ugyanis a hölgyek féltett fehérneműi között ma is megtalálhatóak a csipkés csodák. A visszafogott, kifejezetten felsőruházatként hordható darabok pedig vonzóan nőies megjelenést kölcsönöznek viselőjüknek.