A Google megszabadítana minket a fölösleges reklámoktól

Emberek tízmillióinak internetes szörfözését teszi tönkre a kiegészítőkkel érkező, kéretlen reklám. Ezért a Google április első napjaiban bejelentette, hogy egy nagyszabású vizsgálat lefolytatása után elérkezettnek látja az időt, hogy megszabadítsa a felhasználókat ezektől.

A vizsgálat során közel kétszáz olyan Chrome kiegészítőt találtak, melyekben úgynevezett „ad injectorokat” használtak fel, vagyis olyan miniatűr applikációkat, amelyek a böngészőben új reklámokat jelenítenek meg, vagy pedig a már meglévőket helyettesítik olyanokkal, amit a program készítői közvetíteni szeretnének. Ennek eléréséhez általában megvásárolják a kiegészítőket, majd a megfelelő ad injektorok elhelyezése után adják ki őket.

A Google több fajta operációs rendszert felhasználva, a Chrome, a Firefox és az Internet Explorer alkalmazásával történő keresésnél vizsgálta meg több mint száz millió internetes oldal letöltését. A kutatás eredménye bebizonyította, hogy minden OS-ben és minden netes böngészőben megtalálhatók ezek az ad injectorok. Továbbá bebizonyosodott, hogy a Chrome appok harmincnégy százaléka volt hirdetéssel fertőzve, és összesen százkilencvenkettő kártékony kiegészítőt találtak, amelyeket tizennégy millió ember használt. Utóbbiakat a cég rögtön le is tiltotta.

A vállalat a kutatás eredményeinek hatására el is határozta, hogy sokkal keményebben fognak fellépni az ilyen kiegészítők ellen. Első lépésben a Chrome Web Store-ban szereplő appokat, melyek ad injectort tartalmaznak, egy hatalmas vörös figyelmeztetéssel fogják ellátni, emellett részletesen leírják, mit is tesz a program. Az AdWords hirdetési platformnál már sokkal szigorúbbak, ott egyáltalán nem engedélyezik az ad injectorok használatát, ami pedig ilyesmit tartalmaz, azonnal letiltásra kerül.