A jó véradó ismérvei

Véradás. Azok, akik rettegnek a tűtől, a vértől, sőt saját vérük látványától bizony elborzadva gondolnak arra, hogy mások miként fekszenek önként és dalolva bele egy steril ágyba, hogy “megcsapolják” őket. Szerencsére azért vannak, akiknek nem okoz gondot az, hogy felajánlják évente többször is vérüket mások gyógyulása, nemegyszer életének megmentése céljából.

Azok, akik életükben még soha sem adtak vért, sokszor téves információkkal rendelkeznek a véradásról. Ahhoz, hogy valaki véradó lehessen, két alapvető kritériumnak kell eleget tennie. Először is 18-65 év köztinek kell lennie. Másodszor pedig egészségi állapotának szempontjából alkalmasnak kell lennie arra, hogy vért adhasson.

Ha valaki úgy érzi, hogy szeretne segíteni másoknak a gyógyulásban, és ezért szívesen adja vérét, akkor lakhelyén, vagy ahhoz közel eső véradó állomáson ezt megteheti, ha személyazonosságát igazolta és az orvosi, valamint előzetes laborvizsgálat alapján is alkalmas a véradásra.

Ahhoz, hogy a véradó személy számára semmilyen kellemetlenséggel ne járjon a véradás, néhány szabályt érdemes követni. Egyrészt fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás nemcsak a véradást követően, hanem előtte is! Nem tiltott az étkezés sem véradást megelőzően, de célszerű nem nehéz, zsíros ételeket fogyasztani, mert ezek a vér feldolgozását nehezítik. Lényeges, hogy a jó véradó óvja saját egészségét, így két véradás közt minimum 56 napnak kell eltelnie, hogy a szervezete megfelelően regenerálódjon.