Adatvédelem: adatok törlése biztonságosan

Szörfözünk a neten, fiókokat nyitunk, közösségi oldalon profilokat gyártunk, megosztjuk életünk eseményeit, képeinket, nyomtatunk, netbankolunk, vásárolgatunk, fizetünk számlákat, hiteleket a világhálón. Mindeközben adatainkat is használjuk, valljuk meg őszintén, sokszor nem gondolva az adatvédelemre, a magánéletünket érintő dolgok biztonságára. Pedig csak a jelszavak adta védelembe bízni nem lehet, hiszen tele van a világ rossz szándékkal, és ha nem védjük adatainkat, akkor könnyen hozzáférhetnek illetéktelenül.

Nemcsak a magánéletben jelent gondot az adatvédelem, hiszen az elektronikus fejlődésnek köszönhetően egyre több adat tárolódik merevlemezeken hatóságoknál, intézményeknél, állami vállalatoknál, magán cégeknél, pénzintézeteknél. Sőt, a multifunkciós gépek megjelenésével, melyekben szintén merevlemezek teszik lehetővé a minél hatékonyabb működést, már a nyomtatás, szkennelés során is adatok kerülnek tárolásra. Ezekből a multifunkciós eszközökből sem törlődnek automatikusan a tárolt információk, így ezek biztonságára is figyelni kell, mert az adatok közt lehetnek igen fontos pénzügyi adatok, vagy éppen érzékeny ügyféladatok, melyeknek nem kellene illetéktelen kezekbe kerülniük.

Az informatikai eszközök tehát használat közben mindenféle információt eltárolnak, olyanokat is amelyekről lehet, nem is tudunk. Amikor gépcserére kerül sor, akár azért, mert a régi elromlott, vagy azért, mert gyorsabbra, jobbra vágyunk, akkor érdemes körültekintően eljárni a régi merevlemezekkel. Egy időben, ha valaki arról kérdezett egy számítógéphez valamit is értőt, hogy hogyan lehetne a legbiztonságosabban törölni az adatokat a merevlemezről, kaphatta azt a választ, hogy fogjon egy kalapácsot, és üsse szét, így biztos nem lesznek visszamenthetők a rajta levő információk. Igen, ez talán gyors és hatékony megoldás, ha már rossz a merevlemez, és a kukába szeretnénk landoltatni. Mi van viszont akkor, ha még használni szeretné valaki az adott eszközt? Korábban az IT-szakmában jártas szakértők azon az állásponton voltak, hogy egy egyszeri felülírás nem elegendő az adatok megfelelő törléséhez. Egy számítástechnikai tudós, Gutmann erre alapozva dolgozta ki 35 menetben lezajló, véletlenszerű és szisztematikus felülírással történő biztonságos adattörlési módszerét.

Gutmann módszere óta az informatika, és maguknak az adattárolóknak a működése is sokat fejlődött. A szakmában érintettek közül így napjainkban már vannak, akik azt mondják, hogy a mai tárolólemezek adatsűrűsége olyan magas, hogy igazából elképzelhetetlen, hogy egy felülírást követően bármilyen adat visszanyerhető lenne. Mások szerint viszont a biztonságos törlésről jobb gondoskodni, mint teret engedni a határokat feszegető, az adatvédelmet semmibe vevő informatika”zseniknek”, és ezért újabb és újabb szoftverek látnak napvilágot a biztonságos adattörlés megvalósítása érdekében.