Új Facebook szolgálatatás: a Work

A munkahelyek jelentős többségén a Facebook napjainkban már elérhetetlen, a dolgozók munkagépein letiltásra került az alkalmazás. Az elmúlt években a közösségi oldal egyre több embert „szippantott be”, és bizony sokan munkaidejük jelentős részét is az ismerősök fényképeinek nézegetésével, hozzászólásaik olvasásával, vagy a velük való beszélgetéssel töltötték. A jövőben azonban visszájára fordulhat a helyzet: lehet, hogy a Facebook segítségével fogunk a munkahelyünkön dolgozó kollégákkal kapcsolatot tartani.

A fejlesztés egyelőre még kezdetleges, jelenleg az FB@Work munkacímet viseli. A projekt célja az, hogy a vállalatok létrehozhassanak külön közösségi hálózatot, amit a dolgozóik használhatnak. A majdan Work néven megjelenő alkalmazás pontosan úgy fog működni, mint a Facebook, kinézete is nagyban hasonlít a népszerű portálra.

Mivel a Work-ben ki lesznek kapcsolva az alkalmazások és a hirdetések, így a finanszírozás is egyelőre kérdéses. Jelenleg még azt sem tudjuk, hogy a szolgáltatás hogyan fog futtatni külsős programozók által készített alkalmazásokat. Amit viszont biztosan tudni fog: a saját Facebook profilunkat összeköthetjük majd cégünk Work szolgáltatásával.

Hasonló céges közösségi háló (angolul enterprise social network) létrehozásával már többen is próbálkoztak már ezelőtt, több-kevesebb sikerrel. Nem volt kérdés, hogy a Facebook előbb-utóbb maga is megpróbálkozik a piac ezen szegmensére történő belépéssel. A projekt vezetőjének egy tapasztalt mérnököt, Lars Rasmussent bízták meg, aki már dolgozott hasonló program kidolgozásán. A végleges termék nem csak asztali gépeken lesz elérhető, hanem megjelenik IOS-re és Androidra is.