Átverés a kuponos utazás vagy csak nem vagyunk eléggé körültekintőek?

Az elmúlt néhány év során megszaporodtak a kuponos utazással kapcsolatos oldalak, melyek csábító ajánlataikkal próbálnak elérhetővé tenni szállás- és utazáslehetőségeket. Ezekkel azonban nem árt vigyázni, mert előfordulhat, hogy korántsem olyan szolgáltatást kapsz, mint amilyenre gondoltál.

A kuponos utazások lényege az, hogy bizonyos szálláshelyekhez – lehet az belföldi vagy akár külföldi -, olcsóbban hozzájuthassanak az emberek. Amíg te spórolhatsz több ezer forintot egy ilyen akcióval, addig az adott szálláshely több látogatót is becsalogat magához alacsonyabb áraival, akik aztán – ha elégedettek – visszajáró vendégekké is válhatnak. Elméletben ezzel mindenki jól jár. De sajnos csak elméletben. A gyakorlatban könnyen rossz tapasztalatot szerezhetsz, ha nem vagy elég körültekintő.

Az állandó kuponkínálat a Travelo.hu nevű utazási weboldal cikke szerint árversenybe hajszolhatja a hoteleket, amelyeknek egyre kevesebb hasznuk van az ilyen jellegű vendégvárásból. A kuponos vendégek ugyanis ritkán költenek bármilyen szolgáltatásra a szállodán belül, ugyanakkor a szobákat, wellnessközpontokat ugyanúgy lelakják, mint a teljes árat fizető vendégek. Legtöbbször ráadásul nem is térnek ide vissza teljes árért, hiszen miért fizessenek többet, ha másik hotelben, hasonló körülmények között, ugyanúgy féláron pihenhetnek.

Fogyasztói oldalról is sok elégedetlenséget hallani, mivel nagyon sokan nem olvassák el, hogy mit is takar az adott kupon. Sokan megvásárolják anélkül, hogy tájékozódnának, így, nem olyan kiszolgálásra számítanak, mint amit kapnak, és természetesen a szállodát teszik felelőssé a történtekért. Akinek volt már rossz tapasztalata, az tudja, hogy mennyire fontos a kellő körültekintés, főleg a külföldi utaknál. Ugyanakkor mások – akiket még nem ért csalódás – is azon a véleményen vannak, hogy az ajánlat minden részét ellenőrizni kell, kezdve a rejtett költségektől egészen addig, hogy van-e még szabad szoba.