Autós kihangosítók a biztonságosabb közlekedésért

1998 óta tilos vezetés közben mobiltelefonálni hazánkban. A vezetés közben telefonálás akkor büntethető, ha a ha a mobilkészüléket a vezető a kezében tartja, megfelelő mobiltelefon kihangosító készülékkel a telefonálás természetesen megengedett.

Aki ezt a jogszabályt megszegi szabálysértést követ el, amire akár százötvenezer forintos büntetést is kiróhatnak. Nem csupán a mobiltelefonálás tilos, de tilos a kézben tartott mobiltelefon használata is, így sms-t sem küldhetünk, de még emailjeinket sem olvashatjuk kézben tartott telefonunk segítségével. Kevesen tudják, hogy ez a szabály nem csupán a gépkocsivezetőkre vonatkozik, hanem a kétkerekű, továbbá a gépkocsinak nem minősülő háromkerekű járművek vezetőire is.

Szerencsére manapság a mobiltelefon kiegészítők között számtalan kihangosítót találunk, amelyeket használva, nem kell aggódnunk a jogszabályok betartása miatt, sőt biztonságosabban is közlekedhetünk. Néhány éve még hatalmas kiadás volt egy komolyabb kihangosító, és kevés telefonhoz lehetett megfelelő készüléket találni. Mára ez megváltozott, a Bluetooth tehcnológia térnyerésével a kompatibilitási gondok egy csapásra megszűntek, az autós kihangosítók pedig univerzálisak lettek, hiszen gyakorlatilag minden telefon rendelkezik bluetooth opcióval.

Az autós kihangosítók árai jelentősen lezuhantak, a képességeik pedig meghatványozódtak. Már 10 ezer forint alatt is nagy kínálatból választhatunk, és a következő képességek szinte általánosnak számítanak: Napelemes töltés, visszhang és zajcsökkentés, hangtárcsázás, one-touch hívás, elutasítás, újrahívás, fm transmitter, automatikus bekapcsolás ajtónyitáskor, hívó nevének bemondása.

Természetesen kapható még néhány termékspecifikus kihangosító is, elsősorban a magasabb árszintet képviselő készülékekhez, mint az iPhone, vagy a Samsung Galaxy S III, ezek általában dokkolóval ellátott kihangosítók, amelyek sok esetben komplett médiacenterként is használhatóak.