Téli gumi: a biztonságos közlekedés egyik feltétele

Autósként mindannyian tisztában vagyunk a téligumi jelentőségével, és ha közeledik a hét fok körüli hőmérséklet, magától értetődőnek kellene lenni, hogy gépjárművünkön lecseréltetjük az abroncsokat. Bár a környező országokban szinte már mindenhol kötelező a téligumi használata, hazánkban még mindig csak szó van a törvényi szabályozásról. Annak ellenére, hogy az abroncs cseréjének szükségességével mind többen tisztában vannak, még mindig nem kevés azok száma, akik négyévszakos, vagy éppen nyári gumival vágnak neki a zimankónak.

A vélemények eltérőek azt illetően, hogy a négyévszakos gumi is alkalmas-e a téli közlekedésre, de a szakemberek mégis azt javasolják, hogy nem véletlen az elnevezés sem, hiszen a téli változat olyan anyagösszetétellel és felületi kialakítással bír, mely leginkább alkalmas a csúszós, jeges, havas, jégkásás úton való közlekedésre. 

Nem érdemes elmenni a kérdés mellett, hiszen akár családunk biztonsága is múlhat azon, ha a kerekeknek nem megfelelő a tapadása. A téligumi, ellenben a nyári típussal, anyagában tartalmazza az úgynevezett szilika alapanyagot, mely hozzájárul ahhoz, hogy az autógumi a hideg körülmények között se váljon merevvé, biztosítva ezzel a megfelelő úttartást, tapadást.

Nem lehet kifogás, hogy nincs ideje a szaküzletekben válogatni, hiszen ma már a webáruházakból is megrendelhetjük azt a téligumi típust, amely mellett szeretnénk voksunkat letenni. A gumitesztek, vagy a szakemberek véleménye, tapasztalata sokat vethet a latba a márkák közötti választásunkkor.