Az ébredező szépség: Trieszt

Trieszt: Észak-Olaszország kikötővárosa, Friuli-Venezia Giulia régió közigazgatási székhelye, mely története során tartozott a Habsburg Birodalomhoz, Jugoszláviához, és nemegyszer Olaszországhoz. Hosszú ideig volt rabja határ menti fekvésének, elzártsága csak a 21. században, 2007. év után kezdett oldódni.

Habár Trieszt sorsa mindig is összekapcsolódott a tengerrel és ősszel is az úgynevezett Barcalona-vitorlásverseny rázza fel szendergéséből, de azért sok más látnivaló is akad az egyszerre provinciálisnak és kozmopolitának is titulált csendes olasz városban.

Számos csodás épület, mint a Miramare, a Duino kastély, a San Giusto katedrális várja a turistákat. A városlátogatás során mintha időutazáson is részt venne a szemlélődő ember, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchia kora is visszaköszön több emlékmű hangulatában. Mindezek mellett neves építészek neoklasszicista remekei is megtekinthetők e különleges városban, úgy, mint Matteo Pertsch által épített, a Piazza Verdin található operaház. Az ókori római időkből való emlék az Arco di Riccardo kapuív, mely  közel nyolc méteres magasságával az egyik legősibb látnivalót képviseli Triesztben. Trieszt városa híres kávéházi kultúrájáról, hiszen különleges élményekben részesül az, aki betér a város bármelyik kávéházába. Arra viszont fel kell készülni, hogy a megszokott kávés italok Triesztben nem ugyanazt jelentik. A kapucsínót például caffé latte név alatt lehet kérni, míg aki kapucsínót rendel az macchiatót kap.

A több napra érkező turisták többféle szállásból válogathatnak kedvükre, a többcsillagos szállodáktól, a hoteleken, üdülőfalvakon át a különböző kempingekig. Nagyon kényelmesek nyaralás szempontjából az úgynevezett mobilházak, melyek praktikus elrendezésükkel minden igénynek megfelelnek.