Az iPhone rövid, összefoglaló története

Az iPhone egy az Apple által megtervezett és gyártott okostelefon, amelynek első generációja 2007. július 29-én került kereskedelmi forgalomba. Alapkoncepcióját az időközben elhunyt Steve Jobs álmodta meg, aki a cég egyik alapítója volt 1976-ban. A készülék a több mint egy évtized során óriási sikert hozott a gyártó számára, így nem véletlen, hogy az utóbbi időszakban több alkalommal is elnyerte a világ legjobb és legnépszerűbb okostelefonjának járó elismerést. Az összefoglalót az iSamurai-nak köszönhetjük.

Az iPhone népszerűségének hátterében a sokszínűség áll, hiszen nem csak egyszerű telefonként funkcionálhat, hanem fényképezőgépként, videokameraként, hordozható médialejátszóként, de alkalmazható akár egy internetezésre és munkára alkalmas kütyüként is, hiszen böngészhetünk vele a világhálón, küldhetünk és fogadhatunk elektronikus leveleket, mindezt pedig akár mobilhálózaton bonyolított adatforgalmon vagy Wi-Fi hálózaton keresztül is. Az Apple okostelefonja egy saját fejlesztésű operációs rendszerrel rendelkezik, ami lehetőséget biztosít arra, hogy számtalan alkalmazást telepíthessünk fel rá. Ehhez az App Store-t hívhatjuk segítségül, amely 2008 közepén indult el, és egyfajta online áruházként ma már több millió programot, játékot és egyéb applikációkat tesz elérhetővé a felhasználók számára.

Mindmáig az iPhone hét teljes generációt élt meg. A legnagyobb újdonságot a 2007-ben bemutatott legelső változat biztosította, amely formailag és a specifikációk tekintetében egyaránt iránymutató volt az okostelefonok piacán. A második generáció ezt követően már egy megbízható alapra épült fel. Ez lett az iPhone 3G, amelynek az egyik legnagyobb újdonsága a névadásért is felelős 3G-szolgáltatás támogatása volt a beépített GPS-szel, aminek köszönhetően a készüléket már navigációként is használhattuk. Ezt követően tört be a piacra az iPhone 3GS, amely jelentősebb változásokkal kecsegtetett, ezáltal digitális iránytűt, gyorsabb processzort és jobb kamerát is kapott, amivel már nagy felbontású videofelvételeket is készíthettünk.

Igazán jelentős fejlesztéseket a legelső iPhone után azonban csak a negyedik generáció, avagy az iPhone 4 hozott. A legnagyobb újítást a két kamera megjelenése jelentette, hiszen már nem csak a telefon hátlapján találhattunk fotózásra alkalmas szerkezetet – egy 5 megapixeles, HD minőségű videók rögzítésére alkalmas fényképezővel –, hanem az előlapon is, amivel beköszöntött a szelfik kora. Habár az Apple határozottan nem ezért, hanem az úgynevezett FaceTime hívások miatt alkalmazta az újdonságot, amivel beszélgetés közben láthattuk a másik felet. Jelentős újdonságot hozott még a speciális kijelző is, amely 960×640 pixeles felbontásra volt képes, ezzel pedig a képpontokat már csak nagyon közelről lehetett elkülöníteni egymástól.

Ennek a konstrukciónak a továbbfejlesztett változata volt az iPhone 4S, amelyet közel egy évvel később, 2011. október 4-én mutatott be az Apple – meglepően sok változást alkalmazva. Habár külsőleg jelentős módosítások nem történtek, de módosult az antenna felépítése, hovatovább a hátlapra egy 8 megapixeles kamera került, amivel már Full HD-s videofelvételek is rögzíthetők voltak. A kamera mellé olyan újdonságok érkeztek, mint az arcfelismerő rendszer vagy a képstabilizáció, ami forradalmat indított el a mobilos fényképezés világában. A nagyobb teljesítményű processzor mellett az iPhone 4S szoftveres tekintetben hozott még jelentős újításokat, méghozzá a Siri jóvoltából. A korábban egyszerű beszédfelismerőként alkalmazott program továbbfejlesztett változatával így már szóbeli parancsokkal bonyolultabb műveleteket is elvégezhettünk a telefonnal. Mindemellett egyébiránt a készülék belső memóriájának mennyisége is előremutató volt, hiszen a legnagyobb változat 64GB-osra hízott. Érdekesség, hogy az iPhone 4S megjelenését egy szörnyű tragédia is beárnyékolta, hiszen egy nappal a telefon boltokba kerülését követően elhunyt Steve Jobs, az Apple legendás alapítója.

Az iPhone ötödik generációjának megjelenésére aztán 2012. szeptember 21-én került sor, legnagyobb újdonságai közé pedig a felgyorsult hálózatok támogatása tartozott, így az LTE mellett már az 5 GHz-es Wi-Fi-t is képes volt kezelni. Az iPhone 5-tel együtt jelent meg először a Lightning csatlakozó, a microSIM helyett pedig már csak nanoSim kártyával lehetett használni, felgyorsult processzora mellett pedig három mikrofon is helyet kapott benne a hatékony zajszűrés érdekében. Jelentős módosítás érte mindemellett a telefon fényképezőjét is, amellyel akár már 28 megapixeles panorámaképeket is lehetőségünk volt készíteni.

Az Apple azonban ezt a generációt sem hagyta érintetlenül, így egy évvel később megjelent az iPhone 5S és az iPhone 5C. Utóbbi teljesen felváltotta a hagyományos iPhone 5-öt, amely műanyag készülékházával, valamint 16 és 32GB-os tárhelyével nem igazán ért el jelentős sikereket, nem úgy, mint az iPhone 5S, ami sokáig az Apple csúcskészülékének számított, pláne a Home gombba integrált ujjlenyomat-olvasónak köszönhetően.

Sokáig nem is került leváltásra ez a generáció, hiszen az Apple csak 2014 szeptemberében mutatta be az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus készülékeket. A 4,7 colos retina kijelzővel ellátott telefon alig 6,9 milliméteres vastagsággal rendelkezett, és 64 bites architektúrát kapott, egy M8-as mozgáskövető társprocesszorral. Habár kamerája még mindig csak 8 megapixelt tudott, ellenben alkalmassá tették a sorozatfelvételekre, sőt a lassított felvételeket is képes volt akár már 240 fps sebességgel kezelni. A Plus változata annyiban különbözött az alapkiadástól, hogy egy 5,5 colos, full HD felbontásra alkalmas retinakijelzővel bírt, kamerájával pedig akár 4K-minőségű felvételeket is készíthettünk.

Az iPhone legújabb, hetedik generációjának bemutatására 2016 szeptemberében került sor az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus képében. Az egyik legnagyobb újdonság a Home gomb átalakulása, illetve mechanikai eltűnése lett, lévén ennek a szerepét egy teljesen testre szabható, virtuális változat vette át, ami mellett a telefon teljes egészében víz- és porálló kivitelezést kapott, hovatovább a fényképezőgép tekintetében is a régóta áhított 12 megapixeles kamerával szerelték fel – rengeteg szoftveres újdonság társaságában. A továbbfejlesztett kijelző mellett a készülékből kikerült a 3,5 mm-es jack csatlakozó, de a hardver szempontjából is előrelépés történt, az Apple új készülékét ugyanis egy négymagos rendszer hajtja meg, ami a közvetlen elődhöz mérten egy 50 százalékkal gyorsabb GPU-t kapott.

Az iPhone 7 Plus egyébiránt ugyanezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanakkor nagyobb méretekkel és kijelzővel, 3GB RAM memóriával, valamint a fényképezés megszállottjainak összesen három kamerával, amiből kettő a hátlapon helyezkedik el – új forradalmat indítva ezzel a mobilos fotózás történetében.

Itt tart jelenleg az Apple sikertörténete, akik az elmúlt több mint egy évtizedben egy igazán sikeres branddé tették az iPhone-sorozatot, amelyet világszerte ismernek és szeretnek is az emberek. A készülék bármelyik generációjával is rendelkezünk, a cég garantálja a maximális terméktámogatást, ennek megfelelően például Magyarországon is számtalan szakszerviz fogadja a meghibásodott készülékeket, amelyek kapcsán szinte minden alkatrész megfelelően javítható vagy cserélhető.