VPS Hosting: Hogyan működik, hogyan válasszunk

A VPS szolgáltatás egy olyan szerver, amelyik egy nagyobb tárhelyen rendelkezik saját operációs rendszerrel és saját, előre meghatározott rendszer-erőforrásokkal.

Ha képletbe kéne foglalnunk, úgy határozhatjuk meg, hogy a Virtuális Privát Szerver = Megosztott Tárhely szolgáltatás + Hozzáférés a Szerver Gyökérkönyvtárhoz + Dedikált erősforrások + Elkülönített környezet.

A VPS szolgáltatásnál minden weboldal egy virtuális privát hálózaton van elhelyezve, egy erős hardveren.

A Fizikai gép több virtuális komponensre van osztva és ezek külön-külön is képesek a működésre. Az mindegy, hogy hány weboldal fut azon a bizonyos szerveren, a fizikailag biztosított hardverek (Processzor, RAM, lemezterület) kizárólag a meghatározott weboldalak üzemelését fogják kiszolgálni.  

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a vásárló azt kapja, amiért fizet. Ezen felül a felhasználó teljes hozzáférést kap a VPS gyökérkönyvtárához, mintha az a saját Dedikált Szervere lenne, viszont valójában egy olyan szerverrel rendelkezünk, aminek a kapacitása meg van osztva a szerződések szerint meghatározott módon.

A legjobb szolgáltatók pedig kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az ügyfeleik kifogástalan szolgáltatást kapjanak, például akkor, ha a Doclernetnél bérel VPS szolgáltatást.

A VPS és a Megosztott Szolgáltatók

A VPS nagy előnye, hogy a szolgáltatás mindenkinek egyéni munkaterületet biztosít, míg a hagyományosabb szolgáltatásoknál minden vevő ugyanazokat az erőforrásokat használja. Habár a VPS mindenképpen hasznos tárhely szolgáltatási megoldás, van néhány hátránya is.

Először is drágább, mint a sima megosztott tárhely, továbbá szükséges hozzá egy kis ismeret és idő a kalibrálásához, biztonsági karbantartásához. Viszont a VPS-t egyértelműen a nagyon erőforrások miatt választjuk és a hozzáértők számára csak egy lépésnek számít a dedikált szerver szolgáltatás igénybevétele előtt.

Persze sok múlik azon, hogy mire van szükségünk. A legtöbb weboldal a hagyományos osztott szerversen szolgáltatással indul, de ahogy növekednek az igények az erőforrásokra előbb-utóbb váltani kell.

Mikor válasszunk VPS-t fizikai szerver helyett?

Ha nehéz elsőre eldönteni, mikor érdemes ebbe a megoldásba befektetni itt van pár indikátor, ami segíthet. Akkor válasszuk a VPS-t, ha:

  • nagyon megnőtt a webes forgalmunk és a honlap már nem mindig tudja ezt a helyzetet kiszolgálni.
  • a szolgáltató által nyújtott biztonsági szintnél többre van szükségünk, vagy ha szeretnénk kicsit fejlettebb eszközökkel monitorozni az adatforgalmunkat.
  • szeretnénk teljes irányítást a szerverünk felett és így tetszőleges alkalmazásokat telepíteni vagy a frissítéseket saját kezűleg végrehajtani.

Tehát összességében akkor, ha nagyobb erőforrásra van szükségünk, és mi is több időt és energiát vagyunk hajlandóak a szerverünkre fordítani.