Az M&A ügyletek száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat

A legfrissebb elemzések szerint a globális fúziók és felvásárlások területén visszaesés volt tapasztalható az elmúlt időszakban, ami több okra is visszavezethető, de a szakértők szerint a jövőben növekedés várható, és a pénzügyi befektetők olyan forrásokkal rendelkeznek, melyeket előbb vagy utóbb e területen fognak elkölteni. Dr. Peremiczki Péter szerint az aukció típusú értékesítési folyamat során számos jogi és pénzügyi akadályt kellett megnyugtatóan rendezni, ahhoz, hogy végül a tranzakció zárására sor kerülhessen a legjobb ajánlatot tevő vevővel, ám az M&A piaci viszonyok alakulása a közelmúltban nem csak hazánkban ütközött gátakba.

Az elemzők szerint érdemes földrajzi területenként megvizsgálni az elmúlt időszak történéseit, hiszen nagy különbségek mutatkoznak az egyes földrészeket illetően. A tranzakciók összértékét és darabszámát tekintve Amerika és Ázsia szinte egymás mellett áll, Európa tőlük a fent említett okok miatt is elmaradt.

S hogy mi a jelenlegi helyzet? A vásárlók egyre aktívabbá válnak, ami annak is köszönhető, hogy kezdenek ledőlni a korlátokat állító szabályozások, s így a tőkével rendelkezők a jövőben várhatóan mozgatni fogják pénzüket, ami az M&A ügyletek számát illetően minden bizonnyal előnyös lesz.

A szakértők tehát mindenképpen pozitívan tekintenek a jövőbe a területre vonatkozóan, valószínűleg folyamatos növekedés várható, s a felvásárlások is megindulhatnak a közeljövőben. A vállalatok készpénztartalékait egy idő után szükséges lesz befektetni, ami szintén a folyamatnak kedvez.