Bálint napi menü

A Valentin napozás nem kötelező, de valljuk be, azért egy kis extra romantika, plusz kedveskedés megédesíti az ember napját. És lehet, hogy párunk morog a Bálint napi szirupos ömlengések miatt, de egy meghitt hangulatú finom vacsora biztos jobb kedvre deríti, és talán a következő február 14. – e már nem lesz számára egyszerűen csak egy “túlélendő” nap.

A Bálint napi menü különlegessége nem annyira az ételben, mint inkább a körítésben rejlik, hiszen a romantikus vacsorát igazán a gondosan megválasztott teríték, az ötletes tálalás és persze a meglepetést készítő személyének varázsa teszi majd egyedivé. Éppen ezért ezekre különös gondot kell fordítani az előkészületek során. A vacsora elengedhetetlen része a finom aláfestő zene, a megfelelő illatú gyertyák, nemcsak az asztalon, hanem a lakás több pontján is, és természetesen a jól felépített fogások sora.

Bizony Bálint napi vacsorához nemcsak egy fogás dukál! Előétel, főétel és desszert egyaránt kell, hogy legyen a menüben. Az, hogy mit is készítünk, elsősorban a párunk ízlésétől függ, hiszen neki akarunk kedveskedni. Emiatt és saját erőnlétünk miatt is fontos, hogy olyan recepteket válogassunk össze, melyek már beváltak, vagy nem túl bonyolultak, nehogy a nap végére kipurcanjunk, vagy netán nem úgy sikerül az étel, ahogy terveztük és ez elrontja a hangulatunkat.

A Bálint napi menü előételének például kiválóan megfelel egy gyümölcs és sajttál, de ha kedvesünk levesimádó, akkor egy finom krémlevessel várjuk haza, melyet roppant egyszerűen lehet ízlésesen tálalni. Főételnek a késői időpontra tekintettel valami tésztás fogás príma választás. A naphoz illően a szósz lehet az afrodiziákum, vagyis olyan alapanyagokból készíthetjük el, melyek vágykeltő hatásúak, például tenger gyümölcseiből. Ha inkább hagyományos szószt szeretnénk, akkor a desszertnél csempészhetjük be az afrodiziákumot az étkezésbe, hiszen a csokoládé is vágyfokozó hatású.

A desszertnél amúgy is érdemesebb valami könnyűt választani, például pralinét, vagy csokoládéfondüt, melynek elkészítése nem igényel különösebb főzési technikát. A finom vacsorához és a romantikus hangulathoz elsősorban pezsgő illik, de ha valaki jobban szereti a borokat, vagy megmarad egyszerűen a sörnél, akkor is emlékezetes estét varázsolhat kedvesével Valentin napra.