Burkolatok és nyílászárók a lakásban

Az otthon kényelme nem csak azon múlik, milyen környéken helyezkedik el, vagy méretét illetően megfelelő-e számunkra. Gyakran az olyan tényezők is kiemelt jelentőséggel bírnak, mint például a színek és a formák harmóniája. Legtöbben rendelkezünk valamiféle elképzeléssel arról, hogy milyen stílusú otthonban szeretnénk élni, de a belsőépítészeti és lakberendezési irányzat megválasztásakor az árak sajnos sokszor keresztezik terveinket. Tény viszont, hogy némi kreativitással, valamint a lakberendezési áruházak közötti helyes választással kivitelezhetővé válnak a megálmodottak. Két olyan terület létezik, melyek kapcsán a minőségre különösen érdemes figyelni, ez pedig nem más, mint a burkolatok és a nyílászárók világa.

 

Cél az időtálló minőség

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy lakásfelújítás során megéri legalább a középkategóriás alapanyagok közül választani, hiszen ezek már időtálló minőséget biztosíthatnak. Kétség sem férhet ahhoz, hogy legtöbben nem szeretnénk évente újabb és újabb átalakításokba kezdeni, és a gyakran használt helyiségekben éppen ezért a strapabíró megoldások bizonyulnak megfelelőnek. Jó hír viszont, hogy ma már nem kell kompromisszumot kötni az optimális minőség és az esztétikum között, hiszen a gyártók igyekeznek mindkét feltételnek megfelelni.

 

Burkolatok, amelyek otthonossá teszik a környezetet

 

Legyen szó a lakás bármely helyiségéről, a burkolatok mellett biztosan nem mehetünk el.  Ezek helyet kapnak a nappaliban, a konyhában, a hálóban, de a fürdőszoba is elképzelhetetlen a hidegburkolatok nélkül. Mivel ezek viszonylag nagy felületet foglalnak el, ezért érdemes körültekintően megválasztani a színeket, mintákat. A mediterrán jellegű, általában a természetes hatásra törekvő járólapok és falburkolatok nagy népszerűségnek örvendenek, de például egy fekete, vagy ezüstös, fémes hatást keltő falburkolattal egészen exkluzív megoldások is születhetnek. Hasonlóképpen érdemes merésznek lenni a fürdőszobában is. Ha elrugaszkodunk a hagyományos világos színektől és sablonos mintáktól, különlegessé tehetjük a felfrissülés helyszínét. A helyiség méretére azonban minden esetben figyeljünk, így a kis alapterületű helyiségekben érdemes a világos árnyalatokat előnyben részesíteni. Ha viszont a falak sötét színűek, akkor a járólapok esetében a teljesen fehér kerülendő, ugyanis egyfajta bizonytalanságérzetet adhat a kontraszt a használat során.

 

Hőszigetelés nyílászárócserével

 

A leggyakrabban választott felújítási munkálatok egyike a nyílászárók cseréje. Nem csak esztétikai okok indokolják ezt, hanem gyakran az optimális hőszigetelés iránti igény. Télen és nyáron is sokat spórolhatunk azzal, ha gondoskodunk a megfelelő hőszigetelésről. A korszerű ablakoknak és ajtóknak köszönhetően nyáron a meleg kint, télen pedig bent fog maradni, ráadásul a fűtési költségek, vagy például a klímahasználat ellenértéke is kisebb lehet. Ne feledkezzünk meg a bejárati biztonsági ajtó kiválasztásakor arról sem, hogy optimális hang-és hőszigetelő jellemzőkkel rendelkező típus mellett érdemes letenni a voksot.

 

A Hisec biztonsági ajtó gyártója például arra hívja fel a figyelmet, hogy célszerű többpontos záródással, acéllemez borítással és kiemelést gátló, süllyesztett zsanérokkal rendelkező megoldást választani. Az ilyen biztonsági ajtó egyébként nem csak családi házak esetében javasolt, hanem panelek kapcsán is remek döntés lehet. Otthonunk gyakran egy élet munkáját rejti magában, ezért korántsem mindegy, hogy mennyire tudhatjuk azt biztonságban az illetéktelen behatolókkal szemben.