Devizahitelek: lesz forintosítás?

Az elmúlt hetekben a bankok, pénzintézetek és az állam közt zajló perek tartják lázban a devizahitelben érintetteket. Nem csoda, hiszen a tárgyalások eredményétől sokak jövője, főleg hitelének alakulása függ, hiszen a devizahitelek kapcsán törvénybe foglalt tisztességtelenség vélelmének igazolásáról szólnak a tárgyalások.

A devizaperek mellett azonban egy másik kérdés is izgalomban tartja azokat, akik devizahitelben érintettek, mégpedig a forintosítás kérdése. A már sokszor felvetett, és megvalósíthatónak látszó devizahitel forintra váltását egyelőre tavaszra ígérik. A híradások szerint az ehhez szükséges jogszabályi feltételek már elő vannak készítve.

Miután pontosabb információkat még nem közöltek, így azt sem lehet tudni, hogy vajon milyen árfolyamon történik majd a forintosítás. A bankok, pénzintézetek, akik érzik már, vagy a Fővárosi Törvényszéken lezajlott tárgyalást követően tudják is biztosan, hogy mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlniuk, próbálják kihasználni ezt a bizonytalan helyzetet, és például forintosítási lehetőséggel is előállnak, saját feltételek szerint.

Ebben a jelenleg forrongó és labilis helyzetben az adósok vannak igazán nehéz helyzetben, hiszen konkrétumokat még nem tudnak, közben, aki még tudja, fizeti az adósságot, és így könnyen lépre lehet csalni. Sok jó és rossz tanács hangzik el számukra nap, mint nap, hogy mit tegyenek és mit ne. Például ne fizessék tovább a hitelt, úgyis tisztességtelen az egész eljárás, hitelügylet. A másik véglet, hogy egyezkedjen a bankkal. A legjobb taktika most a kivárás, hiszen elindult egy folyamat, és talán itt az idő, hogy azok is jobban járjanak, akik még becsületesen nyögik a terheiket.