Az egészségen ne spóroljunk!

Furcsa gondolat, hogy az alvás időpocsékolás lenne, hiszen állandó, 24 órás ügyeletben nem tarthatja senki sem a szervezetét. Alvás nélkül az ember szervezetének működése felborulna, hiszen nem lenne ideje a testnek regenerálódni, mivel csak ilyenkor van módja testünknek, hogy úgymond “kikapcsoljon”. Az alvás során olyan nyugalmi helyzetbe kerül a szervezet, melynek segítségével biztosított az egészség megőrzéséhez szükséges élettani folyamatok megfelelő működése.

Ahhoz, hogy az alvás ténylegesen betöltse szervezetünk egészségének megőrzéséhez szükséges szerepét, fontos, hogy mennyiségileg és minőségileg is jól aludjunk. Az alvásnak több szakasza van, melyek ütemszerűen követik egymást. Ha valaki keveset alszik, vagy többször megszakad az alvás periodikussága, akkor ez a ritmikusság sérül, így ébredéskor a kipihentség érzése elmarad. Hosszú távon ez nemcsak fáradtsággal, levertséggel, a koncentrációs képesség sérülésével társul, hanem a szervezet bioritmusa felborul, és szomatikus tünetekre is számíthat a rosszul alvó, vagy nem alvó ember.

A nem megfelelő alvási szokásokért sok esetben a túlhajtott életmód, a rengeteg stressz okolható, de van olyan kézenfekvő ok is, mint a nem megfelelő pihenőhely, vagyis a rossz ágy. Sokan, spórolás gyanánt olcsó, úgymond fapados fekhelyeken töltik el a gyakorta csak néhány órás pihenésüket, hiszen megtakarítások, plusz pénzek sok háztartásban nem létező fogalmak. Sajnos hosszútávon ezzel okozzák az emberek maguknak a legnagyobb kiadást, hiszen egészségük veszélyeztetésével számos problémát generálnak életükben. A jól megválasztott fekhely, amely ergonomikus, vagyis pont annak találták ki, aki használja,  nem olcsó mulatság, de olyan beruházás, amely tényleges spórolást jelent. Spórolunk vele, mert ha kényelmesen alszunk, el tudunk jól lazulni, és nem ébredünk fel éjjel arra, hogy itt, vagy ott zsibbad, hogy már görcsbe van a testünk, hogy reggeltől estig majd leszakad a hátunk, már nyertünk vele, hiszen jobban megy a mindennapi munka, nagyobb mértékű terhelést tudunk elviselni. És nemcsak a munkából nem esünk ki azzal, hogy egészségünket védjük, hanem kezelésekre, gyógyszerekre sem kell költenünk.

Ha valaki tényleg kézbe szeretné tartani pénzügyeit, és fontos számára egészsége, akkor foglalkoznia kell olyan alapvető dolgokkal is, hogy miként tölthetné el jól alvási idejét. Ehhez a legjobb választás az emlékeztető habból készült matracok. Ezeknek a matracoknak a lényege, hogy milliméter pontosan képesek lekövetni a test vonalát, így adva helyes alátámasztást a testnek pihenés közben. Az ilyen matracokon való pihenéssel bizonyítottan megnő a mély alvási szakaszok fázisa, így jobb minőségű alvás után ébred fel az ember, hiszen több ideje van regenerálódni a szervezetnek.