Fejlődő világ: az elektronikus építési napló

Az elektronikus fejlődés lassan az élet minden területére begyűrűzik. Sokan így is már hitetlenkedve hallgatják, ha valaki arról mesél, hogy ő bizony nem használ se asztali gépet, se lap topot, sem egyéb számítástechnikai eszközt, és az internettel sincs nagy barátságban. Igen, a világháló által biztosított, könnyedén elérhető információ halmaz, a nagyfokú rugalmasság és kényelmesség, nem utolsó sorban pedig a távolságok legyőzése nagyon sok ember számára már a mindennapok részévé vált. Egyszóval sokunknak természetes, hogy legalább napi pár órát kütyüink előtt töltve szörfözgetünk, kapcsolatot tartunk, böngészünk, tanulunk, dolgozunk, vagy éppen kikapcsolódunk az internet segítségével.

Hogy mennyire is igaz az internet térhódítása életünkben, jól mutatja, hogy folyamatosan bővül a világháló segítségével a pörgős életet megkönnyítő elektronikus ügyintézések lehetősége is. 2013. július 1-jétől már a jogszabályi kötelezettségként előírt építési napló vezetése sem papíralapú. Az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer, rövidítve ÉTDR az év elején került bevezetésre, és hat hónap próbaszakasz után vált kötelező érvényűvé. Vagyis júliustól már nem a lefűzött, nyomtatványként elérhető építési naplóban kell a bejegyzésekre kötelezetteknek és jogosultaknak rögzíteni az építésre vonatkozó olyan tartalmakat, mint például a kivitelezés során elvégzett munkák, a környezeti hatások, építési hibák, valamint az építésben érintettek egymásnak szánt üzenetei.

Az építési napló az építkezési kivitelezések során alapvető jelentőségű, legyen az egy kisebb magán jellegű, vagy netán egy milliárdokba kerülő céges beruházás, mert a folyamatban érintettek számára ez a dokumentáció tudja összefoglalóan bemutatni, hogy elejétől a végéig hogyan alakult az építkezés. Az építés naplót az építési munkaterület átadásakor, illetve a kivitelezés megkezdésekor a helyszínen kötelező megnyitni, majd folyamatosan vezetni az előre meghatározott, megfelelő végzettséggel rendelkező személyeknek. Így tudja az építési napló betölteni azt a szerepét, hogy a műszaki átadás-átvétel alapdokumentuma legyen, és megfeleljen bírósági, hatósági eljárások során támasztott követelményeknek.

Az elektronikus napló bevezetésével az építési napló alapjaiban nem változott, fogalma, szerepe, vezetésének főbb szabályai megmaradtak a régiben. A változtatás az építtetők számára jelent nagy előnyt, mert áttekinthetőbbé teszi az építkezés folyamatát az elektronikus naplóvezetés, mivel kötelező a napi szintű bejegyzés. Így biztos, hogy minden lépés bekerül a naplóba, és az érintetek, nemcsak az építtető, illetve a kivitelező, hanem az ellenőrzésre jogosultak számára is jobban követhető a munka haladási iránya. A napló vezetésére kötelezettek számára az átállás jelenthet nehézséget, bár rengeteg szakmai iránymutatás, segítség érhető el szakmai fórumokon. Az e-naplóhoz alapvetően szükséges rendelkezni valamilyen számítógépes rendszerrel, melyen elfut legalább a szakértők szerint ajánlott Abejava alkalmazás, valamint ÁNYK programokkal is célszerű rendelkezni. Az internet kapcsolat alapfeltétel, legyen az akár vezetékes, mobil, vagy esetleg wifi, a lényeg, hogy tudjon a napló vezetésére kötelezett személy kapcsolatot létesíteni a világhálóval.