Hogyan lesz biztonságos az informatika hálózat?

Az informatika fejlődésével kapu nyílt a világra, és már minden háztartásban ott az internet, melyet többféle eszközön keresztül is elérhetünk. A biztonsági cégek folyamatosan felhívják figyelmünket azokra a sarkalatos pontokra, melyekre mindenképpen érdemes odafigyelni, de nem csak e téren fontos az IT biztonság, hanem szerver hoszting, szerver üzemeltetés kapcsán is. Erről kérdeztük meg a DoclerWeb rendszerspecialistáját, s hogy milyen eszközök, módszerek állnak azok rendelkezésére, akik hálózati szinten szeretnék a biztonsági incidenseknek elejüket venni, amelyek sajnos egyre gyakoribbak. Bebizonyosodott, hogy a megelőzés és a tájékozottság e téren is elengedhetetlenek.

Hála a folyamatos teszteknek és vizsgálatoknak kiszűrhetőek a problémák, az ügyfelek alkalmazásainak, és szolgáltatásainak rendszeres figyelésekor tapasztalt hibákról pedig értesítést kapnak az érintettek, sőt, ezeket az eseményeket utólag is nyomon követhetik ügyfélkapun keresztül.

A sérülékenység vizsgálat remek lehetőséget teremt arra, hogy az esetleges gyenge pontok feltérképezésre kerüljenek, s így a támadások kivédhetőek legyenek a jövőben. Az úgynevezett behatolás tesztelés kifejezetten a külső támadó szemszögéből képes megközelíteni a hálózatot, hogy végül jelentés készülhessen a javasolt szükséges változtatásokról.A forráskód elemzés az informatika hálózat programozási hibáira, a bináris elemzés pedig forráskód hiányában hívja fel a figyelmet a kritikus pontokra.

A fejlődő technológiával az IT biztonság minden terén érdemes lépést tartani, hiszen a kibertámadásokhoz hasonlóan számos veszély fenyegeti az informatikai rendszereket, és az azokat használó magánszemélyeket, vállalatokat, közhivatalokat.