Hogyan előzzük meg az influenzát

A tél közeledtével, érkezésével az influenza vírus is hódító útjára indul és egyre többen esnek ágynak. Aki már volt influenzás az nagyon jól tudja, milyen sok kellemetlen tünettel jár ez a heveny fertőző vírusos megbetegedés. A láz, izomfájdalom, levertség, étvágytalanság, köhögés alaptünetei a betegségnek, és bár sok esetben hasonlít a megfázásra, de fertőző mivolta és az esetlegesen kialakuló szövődmények miatt nagyon nem mindegy, hogy egyszerűen csak megfáztunk, vagy influenzásak vagyunk.

Az influenza elleni védekezés, a fertőzésveszély csökkentése, a járvány elkerülése végett lehetőség van védőoltás beadatására. Különösen ajánlott a védőoltás az idősek, kisgyerekek, krónikus betegek számára, akiknek szervezete kevésbé tud a betegséggel, az esetleges szövődményekkel megküzdeni. Sajnos a védőoltásokkal szemben sokakban nagy az ellenállás, nem tartják hatékonynak, sőt vannak, akik egyenesen veszélyesebbnek titulálják a betegségnél. Pedig a vizsgálatok szerint a védőoltás 70-90%-ban teljes védettséget jelent!

Az influenza megelőzése érdekében is sokat tehetünk a védőoltáson kívül. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, mert olyan antioxidánsokat tartalmaznak, melyek segítik a szervezet immunrendszerének megerősítését. A testmozgás is fontos, mert így lehet a T-sejteket stimulálni, amelyek a szervezetbe kerülő baktériumok és vírusok elpusztításában játszanak döntő szerepet. A megfelelő mennyiségű pihenést is biztosítani kell a szervezetnek, legalább 7-8 óra alvásra van szükség a feltöltődéséhez. Lehetőleg kerülni kell a mentális stresszt, vagy csökkenteni, amennyire csak lehetséges. Lényeges a test megfelelő szintű dehidratálása, vagyis naponta két liter víz elfogyasztása ajánlott, de járvány idején sokat segíthet, ha ezt a mennyiséget még tovább növeljük.

Sajnos az influenzát nem mindig lehet elkerülni. Abban az esetben, ha megtámadná szervezetünket a betegség, fontos, hogy ne hagyjuk elerőtlenedni magunkat. A megelőzésre vonatkozó jó tanácsokat, a mozgást kivételével,  fokozottabban érdemes betartani ilyenkor, még akkor is, ha nem érzünk késztetést ahhoz, hogy együnk, igyunk.