Hol lakjak, ha külföldön dolgozom?

Elindulni a nagyvilágba, vállra vetett hátizsákkal ma már nem olyan egyszerű dolog, mint a szegény legényes gyermekkori mesékben. Persze a nagyvilág mindenkit vár, külföldre egyszerűen ki lehet jutni, hiszen a telekocsi rendszerrel már olcsón ki tud utazni bárki akár Ausztriába, akár Németországba, vagy más, munka miatt megcélzott országba. A nagy kérdés viszont, hogy akad-e ott munka és persze a kinti élethez megfelelő lakhatás is gondoskodnia kell a tettre kész vándornak.

Szerencsés helyzetben vannak azok, akiket már várnak kint rokonok, barátok, vagyis néhány hétre van mód arra, hogy együtt lakva egy segítőkész társasággal kezdje meg valaki külföldi életét felépíteni, pontosabban munkát és lakhatást keresni. Bár nem ennyire kényelmes, de előnyösek azok a munkalehetőségek, ahol a munkahely egyben a lakhatás is, például az idős-gondozás, betegápolás, vagy a gyermekfelügyelet esetén. Sok munkalehetőség esetében számolhat a munkavállaló azzal, hogy a munkáltatója bérel számára szállást, például panzió, munkásszálló formájában, ahol számos munkatársával osztozhat a közös helyiségeken, és néhánnyal a szobán is.

Azoknak, akik számára még ezek a lehetőségek sem nyitottak, de esélyük nyílik rá, hogy külföldön próbáljanak szerencsét, marad a keresés. A neten keresztül lehet informálódni a lehetőségekről, valamint kint élők blogjait is érdemes olvasni, hogy az ember képet kapjon a szállások formáiról, költségeiről. Németországban például hotelekben érdemes megszállni, bár a lakások olcsóbbra jönnek ki, de ott kauciót kell fizetni, mely több ezer euróba is belekerülhet. Lakást bérházban és magántulajdonban is lehet találni a németeknél, de ha nincsenek nagy igényeink az intim szféránkat illetően, akkor szoba bérleménnyel is megoldható a szállás problémája.

A külföldi munka szempontjából kedvelt Anglia esetében a lakhatás bizony nem olcsó mulatság. Egyrészt önálló albérlethez legalább fél év kinti élet és munka szükséges. Addig marad a szobabérlemény, melynek fontban meghatározott ára attól függ, hogy egy fő, kettő, vagy több ember veszi-e igénybe. A lakhatás persze Londonban a legdrágább, vidéken már olcsóbban is lehet lakni, akár családi házat is lehet bérelni. Angliában továbbá lehetőség van olyan szállás megoldásra, ahol a szobákon, a közös helyiségeken is osztozni kell. Tehát akár hol próbál szerencsét az ember, ideális, ha nem egyedül vág neki a nagyvilágnak, vagy megvan a nyitottsága arra, hogy vadidegenekkel összeköltözzön lakhatási költségeinek csökkentése érdekében.