Idén nem szivárogtak ki az érettségi feladatok

Nagy hír, hogy az idei érettségi feladatok nem szivárogtak ki. Mint a korábbi években már tapasztalhattuk erre volt már példa, ezért is számít újdonságnak, hogy idén minden rendben zajlott az érettségivel kapcsolatban. Mint minden alkalommal, most sem maradhatott azonban el egyes feladatsorokkal kapcsolatban a negatív vélemények megfogalmazása.

A feladatsorokat összeállító bizottság munkáját illetően szigorú szabályozás létezik, mely többek között arról is részletesen szól, hogy az írásbeli érettségik milyen arányban kell, hogy a tananyag egyes részeit tartalmazzák. A matematika érettségivel kapcsolatban felmerült, hogy bizony felborult a szükséges egyensúly, de a nyílt levélben megfogalmazottak ellenére végül fény derült arra, hogy a feladatok komplexitása, és egyszerre több témakörbe való besorolhatósága miatt rendben zajlott a megoldandó példák összeállítása.

Minden valószínűség szerint a jövőben is lesznek olyan iskolák, tanulók, akik vagy túl nehéznek, vagy egyenesen előírásba ütközőnek vélik majd az érettségi feladatsorokat. Mindez több tényezőre is visszavezethető, részben arra is, hogy az egyes középiskolákban, gimnáziumokban a tananyag egy-egy részére esetleg kisebb hangsúlyt fektetnek az oktatás során. 

Általánosságban azonban elmondható, hogy még a biológia érettségi “gulyásleves receptjével” kapcsolatos példák is igényelték azt a komplex tudást,  ismeret anyagot, melyre szükség van ahhoz, hogy esetében a középszintű érettségi megfeleljen a felé támasztott követelményeknek, és hűen tükrözze az érettségizők felkészültségét.