IrfanView: hozzuk formába képeinket!

Amióta a digitális képkészítés teret hódított magának, valljuk be, mindannyiunk gépén csak gyűlnek és gyűlnek a képek a családról, barátokról, utazásokról, bulikról, fontos eseményekről. Az ember egy ideig gyűjtögeti, rendezgeti őket, aztán egyszer csak azt veszi észre, hogy tele a képes mappa, de ki tudja, mi tartozik egybe, na, és mi az, ami esetleg egy kis szelektálásra is megérett már.

Amúgy meg, az ömlesztett állományú képanyagok mellett engem megesz a sárga irigység, mikor látom, hogy mások, főként számítástechnikában jártasabb emberek gépén olyan program is fut, amivel nemcsak rendezgetni tudja képeit, hanem annál jóval többet is ki tud hozni belőlük. Jó,akkor már én se legyek annyira technikai analfabéta, megnézem, mivel tudnék kicsit előrébb lépni ebben a kérdésben, nehogy csak a kézzel fogható albumok összerendezésében legyek ügyeske. Így leltem rá az IrfanView elnevezésű, ingyenes képnéző programra.

Igaz, hogy az IrfanView egy kisméretű képnéző, lejátszó programnak indult, így nem olyan profi, mint például az Adobe Photoshop, mely átfogó képkészítő és rajzoló funkciói révén sokkal többet tud, de kezdőknek kiválóan megfelel. Számos olyan előnye van az IrfanViewnek, amely révén nagyon is közkedvelt. Nemcsak megjeleníteni és szerkeszteni lehet vele, de számos képformátum közt tud konvertálni, akár GIF, vagy ICO, vagy a közismertebb JPG, PDF formátumról van szó. És ez még csak a jéghegy csúcsa!

A képszerkesztés terén is sok előnnyel jár ez a program. A sok gondot okozó vörösszem-effektus eltávolításában, panorámakép készítésében, képeink átméretezésében, képélesség változtatásában, saját képekből képernyőkímélő készítésében, speciális effektusok alkalmazásában, képrészletek kivágásában, önálló képként való megjelenítésében is kiváló eszköz az IrfanView. Ha mindez még kevés, akkor tegyük hozzá, hogy hang- és videofájlok lejátszása sem gond a program számára, és még szkennerből is képes képeket beolvasni. Úgy gondolom, kezdő, a képszerkesztés terén még csak tapogatózó embernek ennyi több is, mint elég.