Izgalmas könyv trilógia, magyar írótól: 9… 8… 7… – A Rémálom könyvek

Böszörményi Gyula magyar író, újságíró. A Gergő-sorozat írója. Ifjúsági, sci-fi és fantasy regényeket, novellákat ír, amelyekben különleges mitológiai, népmesei elemeket használ fel. Esszékötetei is ismertek, valamint színpadi, rádiós és televíziós munkái is jelentősek. Tizenévesen kezdett el írni.

Meglepően sötét és ijesztő a könyv borító, mely akár valami dark-gothic lemezé is lehetne, tehát már a könyv külseje is jelzi, hogy ez a regény a Gergő sorozatnál „felnőttebb” ifjakhoz szól. És valóban, a cselekmény java félelmetes és sötét, így végül is jogos az amúgy kissé erőltetett 14-es karika a könyv gerincén és hátoldalán.

A regény egy alternatív 21. századi Budapesten játszódik. Enyhe steampunk beütés színezi az alapvetően okkult iratok, illetve különféle vallások és mítoszok gonosz lényeivel benépesített világot. Ebben a Városban ugyanis a démonok uralkodnak, jelenlétük mindennapos,sőt, minden felnőtt korúnak saját, bentlakásos ördögfattya van, amit a kötelező Megszálláskor kap meg. Főszereplő-mesélőnk a tizenhárom éves Lili avagy Lilith. Édesanyja meghalt, apjának meg alkeszdémona van, ami apránként romba is dönti az életüket. Lili borzad közelgő Megszállása gondolatától, míg trendi kortársai alig várják, hogy beléjük bújjon a maguk ördöge, amit Menson és egyéb menő sztárok fődémonjainak seregeiből akarnak kérni. Idővel kiderül, Lili nincs egyedül azzal a gondolattal, hogy talán a démonok nélkül jobb lenne, és az iskolában össze is ismerkedik egy ködgrufti lánnyal, akit persze mindenki kerül és kiközösít. Synerella nem áll meg ott, hogy felismerte, a világ, amiben él, beteg és rossz, ő azon kevesek közé tartozik, akik ezen véleményüket nyíltan felvállalják, sőt állítólag tesznek is azért, hogy mindez megváltozzon. Ám a démonok totális kontroll alatt tartják a Várost, mit is lehetne így tenni?! Ráadásul Lili olyasmit tud meg egy imp segítségével, amitől feléled a remény: talán mégis él az édesanyja…

A regény alapból rém izgalmas és szórakoztató, de több mélyebb réteget is rejt, amik már csak abból is fakadnak, hogy a könyvnek két különböző befejezése is van. Túl azon, hogy a szerző nyilván utánaolvasott a sátánista és egyéb démonológiai vonatkozásoknak, nem nehéz megtalálni a hasonlóságokat ezen elképzelt világ és a miénk között. Mert hiszen szinte mindenkinek megvannak a maga démonai, akár személyes, akár globális szinten… Emellett Lili illetve a ködgruftik személyiségrajza is figyelemre méltó. Az ő elveikben, viselkedésükben nem csak a darkok, emo-sok, de a metalosok és más underground szubkultúrához tartozók is magukra ismerhetnek.Ám amellett, hogy a főszereplő egy idő után fekete ruhákban, feketével vastagon kihúzott szemekkel járkál, és mégis ő a pozitív hős, Böszörményi arra is rámutat, hogy önmagában az, ha valaki elutasítja a démonokat, illetve azt az értékrendet, amit a társadalom nagy része, illetve a média követendőnek tart, még nem jelenti azt, hogy az illető tudja a megoldást, vagy hogy nem jut tévútra. De mindezt nagyon érzékenyen, a tinédzser lelket látnivalóan jól ismerve teszi.