Kártékony állatok: a nyest és az autó

Eljön a nagy pillanat, autótulajdonos lesz az emberből. Csodás érzés, hiszen az autó olyan eszköz, mellyel szabadon közlekedhetünk, csak magunkhoz kell alkalmazkodni. Akkor és oda indulunk el vele, ahova csak szeretnénk. Persze határok vannak, hiszen szabályokat be kell tartani, és persze költségei is vannak egy autó birtoklásának.

Aki autóvásárlásra, fenntartásra adja a fejét, tisztában van vele, hogy nemcsak az autó megvásárlása kerül pénzbe, hanem fenntartása, üzemeltetése is folyamatos beruházásokat igényel, akár új, akár használt autóról van szó. Persze azzal senki sem számol szívesen, hogy sérülés keletkezik járművén, és ennek helyrehozatala is sokszor tetemes összegbe kerül. Persze van kötelező felelősségbiztosítás, és lehet casco-t is kötni, melyek valamelyest védelmet nyújtanak baj esetén, de nem mindig.

Az autósok életének megkeserítői közé tartoznak a kistermetű, látszatra nagyon kedves állatkák, a nyestek. Ezek a ragadozó életmódot élő négylábúak sok bosszúságot jelentenek az autósoknak, miközben jelentős károkat is okoznak az autókban éles fogaikkal és rágcsáló kedvükkel. A nyestek előszeretettel mászkálnak az autókon, és bizony nem a kasznin keletkező sáros lábnyomaik jelentik a legnagyobb problémát, bár frissen mosott autón ez is bosszúsággal tölti el az embert. Sokkal rosszabb, hogy a nyestek kellemes meleg helyet keresve, a motortérbe befészkelődve szétrágnak mindent, amihez csak hozzáférnek: csövek, vezetékek, szigetelések nincsenek biztonságba tőlük. Hogy miért is rágcsálnak, ha egyszer ragadozók, és elvileg egy autóban semmi vonzónak nem kellene, hogy legyen számukra? Mert a dolgok sohasem olyan egyszerűek, mint azt gondolnánk, és valami illatanyag kerül az autók gyártása során a berendezésekbe, ami odavezérli őket a motortérbe, és ennek lesz a rongálás a következménye.

Hogy miként lehet szeretett és féltve őrzött autónkat az éles fogú károkozóktól megóvni? A garázs sokat segít, de ha valahogy oda is bejut a nyest, vagy valamiért mégse tudunk beállni autónkkal, ez a védelem már semmit sem ér. Vannak forgalomban sprayek, melyek nyestriasztó hatásúak, de csak akkor, ha újra és újra körbe van velük permetezve az autó. Ez idővel igen költséges mulatság. A népi hagyomány is kínál megoldást, méghozzá kutyaszőrt kell egy tasakba elhelyezni a motortérbe, ez elijesztheti a rágcsálni érkező kis élőlényeket. Sajnos a nyestek igen okos állatok, hamar rájönnek a turpisságra, és így idővel nem érdekli majd őket. Mivel eszes lények, az elektronikus, ultrahangos riasztók sem sokáig tartják vissza őket a rosszalkodástól. Egyetlen biztos védelmet autónk számára a burkolat jelent, vagyis meg kell akadályozni, hogy a kis kártékony állatok bejussanak az autó motorterébe. Az alsó burkolat bizony nem olcsó mulatság, de ha valaki más módon nem tudja eltávolítani az autójára “rászokott” nyesteket, hosszabb távon mindenképpen megéri majd számára ez a beruházás.