Ki is az a rendszergazda?

Valljuk be őszintén, hogy mindannyiunkban él sztereotípia az informatika világához tartozó szakemberekről, így magukról a rendszergazdákról is. Aki még nem találkozott rendszergazdai munkakörben dolgozó emberrel, biztos úgy képzeli el a rendszergazdákat, mint szemüveges, gyakorta szakállas, valami retro mellényben szaladgáló, és az informatikához semmit sem konyítókkal morgó férfiembert.

Természetesen a valóság nem mindig áll messze a képzelet szüleményeitől, de azért szögezzük le, nem minden rendszergazda férfi, így nem biztos, hogy szakállas, a szemüveg sem feltétel, és a mellény is csak amolyan ráadás. A morgás viszont időnként nagyon helytálló, hiszen a rendszergazdának feladatköre révén sok olyan emberrel kell, hogy együtt dolgozzon, akik bizony csak annyira értenek a számítógépekhez, mint amennyi feltétlenül szükséges a munkájuk elvégzéséhez. Így nem ritka, hogy amikor ugyanazon hibáért már sokadik alkalommal kell hívni a rendszergazdát, akinek megint csak el kell mondani, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni a géppel, bizony az az érzése támadhat az embernek, hogy szíve szerint lelakatolná a gépet javítás helyett.

Továbblépve a rendszergazda külsőségein, térjünk át arra a lényeges pontra, hogy ki is akkor az a rendszergazda? Ahogy a nevében is szerepel ő az, aki felelős a rendszer megfelelő működéséért, vagyis adott cég, vállalat számítógépparkjáért. Ebbe  körbe persze nemcsak az tartozik bele, hogy a számítógépek műszaki hibáit feltérképezi és lehetőség szerint javítja, hanem a gépek közti hálózatot, az internetkapcsolatot, a vírusvédelmet, a gépeken futó szoftvereket  működteti, fejleszti. Emellett újdonságokat tesztel, és igyekszik a problémákat nemcsak kezelni, hanem a hibaforrásokat kiiktatni is.

Ahhoz, hogy valaki rendszergazda lehessen, megfelelő képzéseken kell átesnie, sokféle tanfolyamon kell részt vennie. Ennél viszont még fontosabb, hogy folyamatosan érdeklődjön, olvasson, keressen az informatikai berkeiben. Hihetetlen energiát kell fektetnie az önképzésébe, mert sok mindent nem lehet megtanulni a könyvekből, hiszen a gyors fejlődés révén hamar elavulhat a tudás is, ezért kell a jó rendszergazdának lépést tartani a változásokkal.