Kicsi a lakás, de nagy a rakás

Tavaszi nagytakarítás lázában ég sok háziasszony a jó idő beköszönte óta. A napsütés pedig meghozza a kedvet a rendrakáshoz is. Aki igazán mélyrehatóan szeretné elvégezni a lakásának felfrissítését, az nemcsak a por, a kosz ellen végez hadjáratot takarítóeszközeivel, hanem lomtalanít, és úgy rendezi el holmijait, hogy ne tűnjön zsúfoltnak otthona.

A lakás összerendezése, vagy akár átrendezése új színnel tölti meg otthonunkat. Igaz, a nők sokkal lelkesebbek ezen a téren, mert a férfiak egy része azt vallja, hogy a zseni átlátja a káoszt, míg másik részük konzervatív módon ragaszkodik dolgainak megszokott helyéhez. Mindez azonban nem nagyon szabja kedvét a hölgyeknek, és újabbnál újabb okos tárolási lehetőségekkel igyekeznek a lakásban felzsúfolódó dolgokat elrendezni. Kis leleményességgel pedig a férfiak is rávehetők a rend elfogadható kialakítására holmijaik közt.

Sokszor nagyon ötletesnek kell lenni, hogy eredményes, vagyis látványos legyen az átalakulás. Vegyünk például egy három fős családot, egy két szobás panellakásban, ahol a legpraktikusabb tároló helyiség a beépített szekrény, illetve az erkély. A család felnőtt tagjai szeretnek kerékpározni, van is saját, nem igazán olcsó bringájuk, melyek megóvása csak úgy megoldható, hogy a kerékpárok kikerülnek az erkélyre. Igen ám, de a család harmadik tagja egy eleven másfél éves csemete, aki igényt tart a lakás mind az 54 négyzetméterére, vagyis az erkélyen is garázdálkodna a napsütéses idő beköszöntével. Ilyenkor ügyes apuka körbekémlel, és megkeresi azt az ideális megoldást, amely a gyermeknek, és a bringáknak is jó. Ez pedig nem más, mint egy plafonra szerelhető, csigás bringatartó, így a kerékpárok máris kevesebb helyet foglalnak.

A férfiak apró szerelő kütyüjei, a csavarok, tiplik, csavarhúzók, egyéb szerszámok tárolására szerencsére sokféle ládát kitaláltak már, de segíthetünk párunknak azzal is, ha olyan fémdobozokat szerzünk be, amelyekbe lisztet, cukrot szoktunk tárolni, és ezeket felcímkézve minden a helyére kerülhet. A gyermekek játékainak tárolása is sok fejtörést tud okozni. Igaz nem olcsó mulatság, de lehet kapni színes, akár gurulós dobozokat, vagy könnyen összerakható polcos rendszert. Egyszerű, olcsó és praktikus a nápolyi, keksz nagy mennyiségben való tárolását szolgáló vödrök bevetése a játékok elhelyezésére. A vödrök pedig egymásra illeszthetők, és így kevesebb helyet foglalnak, ráadásul a gyermek is élvezi, hogy ki-be pakolgathat a belőlük. Sőt, a vödrök jópofa dekorációval rendszerességre is szoktathatjuk gyermekünket, ha szortírozva helyezzük el játékait az általa is felismerhető címkével ellátott tárolóban.