Kisokos: dióhéjban az allergiáról

Az allergia nem ismeretlen a betegségek sorában. Sajnos mára már népbetegségként tartják számon, mert olyan jelentős ütemben nő az allergiában szenvedők aránya. Az allergia pedig nem válogat, a legkisebbektől a felnőttekig bárkinél kialakulhat légúti, emésztőrendszeri, vagy akár bőrirritációval járó megbetegedés.

Hogyan lesz valaki allergiás? Egyelőre maga a folyamat, hogy miként alakul ki valakinél allergiás reakció, nem ismert. Jelenleg az orvostudomány annyit tud biztosan, hogy vannak úgynevezett allergének, melyek alapvetően ártalmatlan anyagok, de az allergiás embernél az immunrendszer túlzott reakcióját váltják ki. A szervezet így jelentős mennyiségű kémiai anyagot termel, melyek következtében az allergiás személy olyan kellemetlen tüneteket tapasztal, mint a tüsszögés, orrfolyás, vagy éppen orrdugulás, szájpadlás viszketése, könnyező-viszkető szemek. Emésztőrendszeri allergia esetén, hányás, puffadás, míg a bőr allergiás reakciója a csalánkiütés, ekcéma.

Mi válthatja ki az allergiát? Bár arról még nincs pontos információ, hogy miként lesz valaki allergiás, az már köztudott, hogy vannak olyan tényezők, melyek rizikófaktorként szerepelnek az allergia szempontjából. Például abban a családban, ahol az egyik szülő allergiás, vagy van közeli rokon, aki küzd ezzel a betegséggel, nagy az esély, hogy a születendő gyermeknél is kialakul az allergia. A genetikai hajlam tehát rizikófaktor. Emellett az allergia kialakulásának lehetőségét növelik olyan tényezők is, mint a dohányzás a családban, háziállatok tartása, erősen szennyezett levegőjű környezet.

Hogyan történik az allergia diagnosztizálása? Az első lépés az allergia kezelésében, hogy az allergiát kiváltó allergének azonosításra kerülnek. Az allergia azonosítása teszteléssel történik. Azonban teljes allergia-teszt nem végezhető, mivel emberenként változó, hogy kinél milyen allergén vált ki reakciót a szervezetből, és mivel több ezer allergén ismert az allergiával foglalkozó szakemberek előtt, így ez lehetetlen is lenne. A leginkább ismert vizsgálat a Prick teszt, vagyis az alkaron végzett bőrpróba. Ezzel a teszttel a légúti és emésztőrendszeri allergénekre adott reakciók tesztelhetők. Asztma, emésztési és gyógyszer allergia feltételezése esetén provokációs tesztelést alkalmaznak. Emellett fémek, ételadalékok, kozmetikai anyagok allergénként való meghatározására Epucitán tesztet használnak. Ezeket a teszteket magán az emberen végzik. A tesztelés másik formája laboratóriumi körülmények közt történik, amikor is a vérből vett mintákból vonnak le következtetéseket az allergiás megbetegedésre nézve.