Kultúra és játék: Mozaik Múzeumtúra Projekt

A kultúrát ápolni és terjeszteni kell. Ennek fontos és könnyen elérhető eszközei a múzeumok és kiállítások, melyek az országban igen sok helyen és formában elérhetők. A gyerekek körében múzeumlátogatásra általában iskolai programok, osztálykirándulások, netán nyaraláskor való városnézés keretében kerül sor. Az olyan család, ahol gyakori program múzeumok, kiállítások látogatása, bizony ritka.

Ahhoz, hogy a múzeumok látottságát növeljék, saját magukat kell népszerűsíteniük a sokszínű kultúrát őrző intézményeknek. A már jól ismert és évről évre megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája mellett idén sor került a Mozaik Múzeumtúra projekt elindítására is. Maga a projekt február elsején kezdődött, és egészen e hó végéig tart. A programot az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálja, és egy 130 millió forintos NKA-támogatás keretében valósulhat meg. A Mozaik Múzeumtúrában hazai múzeumok és kiállítóhelyek vesznek részt, szám szerint háromszáz intézmény. A program célja, hogy a túra idején minél többen keressék fel programban résztvevő múzeumokat, kiállítóhelyeket és ismerjék meg kulturális örökségünket. A programot színesíti egy kiadvány, mely a részt vevő intézményekről szól.

Várható volt, hogy a túra legizgalmasabb része a gyermekek, fiatalok, de talán még a felnőttek számára is a matricagyűjtő játék lesz. A Mozaik Múzeumtúra során egy matricagyűjtő füzetbe szedegethetik össze a részt vevők a megvásárolható matricákat, illetve az úgynevezett belső matricákat. Ennek eredményeképpen a játékosok a meglátogatható intézmények külsejét és belsejét ábrázoló matricákra tehetnek szert. A matricagyűjtés szabályait bárki megismerheti az internetről, vagy ha megvásárolja a gyűjtőfüzetet. Annyit érdemes tudni, hogy a megvásárolható matricacsomagok régiónkénti bontásban tartalmazzák a programban szerepet vállaló intézményeket. Ellenben a belső matricákból a gyűjtőfüzet utolsó oldalai tölthetők meg, és ezek az országosan részt vevő intézmények bármelyikében beszerezhetők.

Emellett a túrát mobil applikációk teszik még izgalmasabbá, melyek segítségével virtuális gyűjtőalbum válik elérhetővé, színes, látványos fotókkal, érdekes információkkal, ajándék háttérképekkel. Tehát érdemes komolyan venni a túrát, és személyesen ellátogatni az múzeumokba, kiállításokra, főként a kézzel nem fogható élmények, tapasztalatok, tudás miatt, de azért is, mert a játék belső matricái csak így szerezhetők be. Az első ezer játékos, aki összegyűjti az összes matricát, és online vagy postai úton rögzíti is ezt az előírtak szerint, ajándékban részesül. A nyeremény National Geographic  előfizetés, illetve egy Mozaik Múzeumtúra ajándékcsomag.