Színház az egész világ

Opera, vígjáték, musical, tragédia. A színház kínálata bizony sokszínű, mindenkinek megtalálja a palettán azt, amitől a színházlátogatás megtelik élménnyel. Hogy mit is nyújt egy színházi előadás? Miért szeretnek emberek színházba járni? Mert a színház igazi élményt ad, érzelmeket gerjeszt, lehet, hogy megnevetett, lehet, hogy elszomorít, sőt meg is sirat.

Egy igazán jó előadás ismérve az, ha a hatása alatt maradunk, lehet, hogy úgy, hogy még tapsra se emeljük kezünket, annyira letaglóznak minket a látottak. A színház csodavilág, ahol egy sajátos atmoszféra vesz minket körül. Más, mint egy könyvben elolvasni a színművet, más, mint filmen megnézni a történetet. A színházban elénk tárul a mű, a díszlet, a hangok, a fények megelevenítik a történést, a színészek által testet öltenek a szereplők és hangot kapnak a gondolatok, az üzenetek.

Hogy miért jó színházba menni? Polgár Ernő író, drámaíró és dramaturg szavaival élve: “A színház nem földi színtér! A színház menedék. Csodák világa. Veled ott minden megtörténhet. Meghalhatsz. Újjászülethetsz. A színház: szerelem! Örökké tartó láz.”

A színházi élmények átélésének legjobb színtere most a Szegedi Szabadtéri Játékok, ahol múlt hónapban a Svejk és az Elfújta a szél tartotta izgalomban a közönséget. Most hétvégén pedig terítékre került a Háry János, majd az Indul a bakterház, míg a zene és romantika kedvelőinek a Mamma mia! előadásai szólnak.  Azonban nemcsak Szegeden elevenedik meg a színházi világ, hiszen Gyulán a Várszínház előadásai is igen csalogatók. Természetesen a többi vidéki színházaknak sem kell szégyenkeznie nyári kínálatával. Érdemes csemegézni az előadások közt és a legfrissebb kritikákat is olvasni, mert ezek az igazán kedvcsinálók!