Lassan megint itt az influenzaszezon

sentinel orvosok

Habár ma már nem kap senki hidegrázást attól, hogy a téllel együtt az influenza ideje is eljön, azért nem árt óvatosnak lenni, felkészülni. A megelőzés legjobb ellenszere pedig nem az, hogy bezárkózunk a lakásba, és senkivel nem érintkezünk, hanem beadatjuk az védőoltást. Sokakban felvetődik a kérdés, hogy miért is kell minden évben beadatni az influenza elleni oltást? A válasz egyszerű, mert ennek a vírusnak van egy olyan rossz szokása, hogy évről évre változtatja antigén testét.

Ezek után a védőoltást ellenzők joggal kérdezhetnék, hogy akkor miért is van értelme az oltás beadásának, ha egyszer úgyis mutálódik? Csupán azért, mert a jól felkészült szakemberek nemcsak úgy összekutyulnak pár vírust az adott év oltóanyagában, hanem komoly mintavételek, vizsgálatok és megfigyelések alapján történik a vakcinák összeállítása.

Az influenza megelőzésére, kezelésére komoly felkészültséggel rendelkezik hazánk népegészségügyért felelős csoportja. Ma már minden év 40. hetétől külön figyelőszolgálat működik, mely a betegforgalmat monitorozva vizsgálja az influenzaszerű tünetekkel jelentkező megbetegedéseket. Így azt is azonnal észlelni tudják, ha valahol nagyobb arányban üti fel a fejét olyan megbetegedés, amely influenzára utalhat. A betegség hatékony kezelése érdekében ilyen esetben úgynevezett sentinel orvosokat jelölnek ki, akik felhatalmazást kapnak a betegektől való mintavételre, melyet víruskimutatás céljából továbbítanak.

A figyelőszolgálat munkája, a sentinel orvosok tevékenysége kiemelkedő, hiszen nemcsak hazánkban dolgoznak, s miután az influenzaszezon a Föld északi és déli féltekén különböző időpontra esik, így van mód a nagyon fertőző vírusok kiszűrésére, a hatékony oltóanyag elkészítésére.