Látni és látszani: a látás fontossága autóvezetéskor

A legtöbb ember addig nem igazán foglalkozik látásával, amíg az nem okoz problémát számára a mindennapi életben. Így a látás romlása sokszor csak akkor derül ki, mikor például valakit folyamatos fejfájás gyötör, ha hosszabb ideig kell egy pontra koncentrálnia, vagy már “nem elég hosszú a keze”, hogy el tudja olvasni a könyvben, újságban az apróbb betűket is. A legtöbb látási zavar könnyen korrigálható, hiszen egy jó szemész orvos diagnosztizálja  a bajt, majd egy optikus elkészíti a megfelelő szemüveget. Csak a büszkeséget kell félre tenni, hogy bizony a kor előre haladtával az ember egészségi állapota, érzékszervei is több figyelmet és gondoskodást igényelnek.

A megfelelő látás, akár adott, akár segédeszközzel biztosított, elengedhetetlen feltétele a biztonságos közlekedésnek. A jó autóvezető látásának kiválónak kell lennie távolra való éleslátásban, mélységérzékelésben, éjszakai vezetésben, színlátásban. Továbbá a látómező esetében tudnia kell az autót vezető személynek a szeme sarkából is látni, vagyis az útra tekintve az út szélén levő személyeket, tárgyakat észre kell, hogy vegye. Ha bármelyik aspektus terén sérül a látás, akkor a közlekedés szempontjából a vezető veszélyessé válik, ha nem tesz semmit azért, hogy a zavart, hiányosságot kompenzálja.

A színlátás estén például a színvakok nem kerülnek kizárásra az autóvezetésből, hiszen ők meg tudják tanulni a közlekedési színeket. A tökéletes mélységérzékelés sem mindenkinek veleszületett képessége, de ha óvatosan közlekedik az ember, és csak biztos helyzetben előz, akkor ezt kompenzálhatja. A térlátás gyengesége sem teszi alkalmatlanná az embert a vezetésre, de fontos, hogy ezzel tisztában legyen, és sűrűn használja a visszapillantó tükröket, valamint a fejét is forgassa el, ha látómezeje kevésnek bizonyul a biztonságos közlekedéshez.

A látásnak tehát vezetéskor tökéletesen kell működnie, akár vakító napsütés, akár köd, vagy eső, netán sűrű havazás nehezíti a biztonságos haladást. Ahhoz, hogy felelősségteljes autóvezetőnek vallhassa magát valaki, szükséges, hogy rendszeresen ellenőriztesse látását, ha pedig szemüveget kell hordania vezetéshez, akkor ennek eleget tesz. Továbbá a felelősségteljes autóvezetéshez hozzátartozik, hogy az autó műszaki állapotáról sem feledkezik meg az ember, vagyis időszakosan ellenőrzi, hogy reflektorai megfelelő szögben állnak-e, az izzók jól működnek-e, és a ködlámpát csak szükség esetén és szabályosan használja. Az alapszabályt pedig soha nem hagyja figyelmen kívül: látni és látszani csak együtt jelent biztonságot az utakon!