Li-Fi: a jövő technológiája az adatátvitelhez

Arra a szóra, hogy Wi-Fi már nem kapják fel a fejüket az emberek, hiszen köztudott, hogy vezeték nélkül is van mód informatikai eszközök közt kapcsolatot teremteni. A Wi-Fi tehát nem más, mint vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt lehetővé tevő rendszer, melyet elsősorban internet megosztásra használunk.

Bár a Wi-Fi sem régi keletű, mindössze 1997-ig kell visszanézni a múltba, hogy szembetalálkozzunk az első Wi-Fi eszközzel, mégis lassan ideje múlt lehet ez a technológia. A Wi-Fi helyét idővel a gyorsabb és gazdaságosabb Li-Fi veheti át. A Li-Fi, vagyis Light Fidelity a látható fény alapján való adatátvitelt teszi majd lehetővé.

Az alapkoncepció szerint a LED-es lámpák mikrochippel való ellátása kapcsán lehetne a fény segítségével való adatátvitelt megvalósítani. A spórolást ebben az esetben az amúgy is használatban levő fényforrás, vagyis LED-es lámpa oldaná meg, a gyorsaság pedig közel tízszeresét jelentené a mostani Wi-Fi sebességnek.

A Li-Fi technológiával foglalkozók még további fejlesztéseket is előrevetítenek, annak ellenére, hogy a gyártók még nem köteleződtek el a Li-Fi terjesztése mellett. A nagyobb lefedettség érdekében nappanelekkel való adattovábbítást terveznek. Amennyiben a napenergia felhasználása sikeres lesz, a gyártás is beindulhat, hiszen így olyan helyeken is alkalmazásra kerülhet a Li-Fi technológia, ahol a költséges kivitelezés, vagy egyéb akadályok miatt eddig nem lehetett internet hozzáférést biztosítani.