Mennyire használható hűtésre a hőszivattyú?

Az elmúlt évek hőségriadói mindannyiunk figyelmét felhívják arra, hogy a nyarak bizony egyre forróbbak lesznek. Nem véletlen, hogy mind többen érdeklődnek az olyan megoldások iránt, melyekkel hatékonyan hűthetőek az ingatlanok. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen módszert választunk e célból, hiszen azon az energiafelhasználás és a havi rezsi nagysága múlhatnak. A hőszivattyús rendszerek nem csak a téli hideg, de a nyári forróság idején is megbízhatóan alkalmazhatóak.

 

Ha otthonunk kialakításáról van szó, akkor mind többen tartják fontosnak, hogy valóban energiatakarékos megoldásra essen a választás. Ugyan hazánkban még kevesen döntenek a passzív házak mellett, hiszen kialakításuk jelentős plusz kiadással jár a hagyományos építkezésekhez képest, de már nálunk is láthatóak kifejezetten olyan ingatlanok, melyek a megújuló erőforrásokat igyekeznek előnyben részesíteni. Ezek egyike a levegő, amely a hőszivattyús rendszerek működésének is alapját képezik.

 

Ugyan kétségtelen, hogy a kompresszor, az elektronika és a szivattyúk működtetéséhez szükség van elektromos áramra, de sokkal kevesebbre, mintha más módszerrel oldanánk meg a hűtést, a fűtést vagy a meleg víz előállítását. Igen, ugyanis a háztartásban szükséges meleg víz is előállítható a hőszivattyús rendszer kínálta előnyöket kihasználva. De mégis miért olyan fontos sokaknak, hogy ilyen készülékre essen a választás?

 

Legtöbben azonnal a megtakarítható összegekre gondolhatnánk, pedig a környezettudatosság is kiemelt jelentőséggel bír. A fenntartható fejlődést zászlajukra tűzve konferenciák és világméretű rendezvények szólnak arról, hogy bolygónk, környezetünk megmentése napjainkban minden korábbinál fontosabb célkitűzés. A Föld készletei kimerülőben vannak, és az egyre fogyó energiaforrások problémája mellett a környezetszennyezés sem elhanyagolható. A megújuló erőforrásoknak köszönhetően olyan alapanyagot használhatunk fel a mindennapi életvitel során, melyek komolyabb időráfordítás nélkül újratermelődnek. Mi más lehetne fontosabb akkor, amikor a népesség egyre inkább nő, és mindez sajnos az életminőség romlását is maga után hozza majd idővel.

 

A hőszivattyús rendszerek ugyan kezdeti befektetést igényelnek, de a megoldás viszonylag hamar megtéríti a ráfordított összeget. Megéri mellette letenni voksot, ugyanis egész évben használható rendszert kaphatunk, melynek segítségével ráadásul hozzájárulhatunk a környezet védelméhez és az erőforrásokkal való takarékoskodáshoz.