Mi a különbség a téli és a nyári gumi között?

A hét fok körüli hőmérséklet minden autós számára egyet jelent azzal, hogy az autógumi cseréje aktuálissá válik. A hideg hónapok beköszöntével gyakran felhívják a figyelmünket a téli gumi használatának szükségességére, de az abroncs cserét a tavasz közeledtével sem hanyagolhatjuk el. Tény, hogy az autógumik cseppet csem olcsók, azonban egy megfelelő gumiabroncs akár 6 évig is kihúzza.

De mi is az alapvető különbség a téli és a nyári gumi között? A havas, jeges, latyakos útviszonyok és az alacsony hőmérséklet egészen más követelményeket támasztanak a gépjármű felé. A gyártó cégek erre a gumi alapanyagában megtalálható szilika nevezetű anyag használatával, valamint az abroncs felületének kialakításával igyekeznek felkészülni.

A megfelelő tapadás, a jó úttartás olyan tényezők, melyek nagymértékben hozzájárulnak a biztonságos közlekedéshez, de hasonlóképpen nem elhanyagolható kitűnő vízelvezetés sem, melyről az abroncs bordázata, és a hozzá tartozó lamellák gondoskodnak. Az aquaplaning elleni védelem ma már nem luxus, hiszen a legtöbb gyártó odafigyel erre mind téli, mind nyári gumi esetében.

Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy melyik évszakban melyik típus mellett tesszük le voksunkat, de tény, hogy a téligumi használata nyáron nem feltétlenül jelent nagyobb biztonságot. Nem véletlen az összetételbeli különbség, melynek hatása leggyakrabban fékezés és a kanyarok bevétele során mutatkozik meg. A kopás mélységére azonban mindkét típus esetében javasolt odafigyelni.