Autós bakik: a félretankolás

Tévedni emberi dolog, szoktuk mondogatni. Hibázni pedig csak az tud, aki tesz is. Így van ez azokkal az autósokkal is, akik már megélték, hogy autójukat félretankolták. Persze evidensnek tűnik, hogy a dízel autóba dízelt, a benzines autóba a megfelelő oktánszámú benzint kell tankolni. Igen, ezt mindenki tudja. Ennek ellenére több olyan körülmény is van, ami miatt az ember félrenyúlhat a benzinkúton, és nem a megfelelő üzemanyaggal tölti fel autójának tankját.

Ha sűrűn járunk benzinkúton, vagy ha be nem megyünk, de azért városlakóként biztos elsétálunk, elhajtunk mellette naponta, vagy hetente többször, már akkor láthatjuk, hogy bizony nem úgy van, hogy összesen kétféle üzemanyagból lehet csak válogatni. Ma már többféle üzemanyagfajta közül választhat az autós, attól függően, hogy melyikkel milyen tapasztalatai vannak teljesítmény-fogyasztás szempontjából. És nemcsak a választék zavarhatja össze az embert tankoláskor, hanem a multi-adagoló oszlopok is, hiszen ma már nincsen elkülönítve a benzin és dízel üzemanyag.

A kezdő, vagy fáradt autóst a kínálat színessége mellett megtéveszthetik a termékmegnevezések is, hiszen egyes prémiumfajták mind dízel, mind benzines gépjárművekbe elérhetők. Zavarólag hathat az autósra az is, hogy a reklámcélú feliratok sokkal nagyobbak, mint az üzemanyagfajtára vonatkozó jelzések. Persze ne csak a “benzinkutat” hibáztassuk, az autós figyelmetlensége mindenképpen közrejátszhat a félretankolásban. Sokszor előfordul, hogy az ember kapkod, siet, és ha naponta több autót is használ, sajátot, illetve cégest is, akkor belefuthat abba a kellemetlen helyzetbe, hogy rosszul tankolja meg valamelyiket, mert ugye tévedni emberi dolog.

Igazából a félretankolás addig nem nagy tévesztés, amíg az ember be nem “pöffenti” a motorokat, mert a baj akkor keletkezik, amikor a rossz üzemanyag bekerül az autó rendszerébe. Amíg nem indulunk el az autóval, valószínűleg megússzuk a tank kiszivattyúztatásával. Ha már csak akkor jövünk rá tévesztésünkre, mikor a motor jár, vagy netán kicsit haladtunk is az autóval, akkor bizony költséges szervizelésben lehet részünk, mert a direkt befecskendező rendszerű dízelautókba a benzin nagy károkat tud okozni.