Mi lesz az újévi fogadalmakkal?

Kinek csendben, kinek hangos mulatság közepette ért véget a 2013. év. Immár ötödik napja tapossuk az újév még friss útját, hátunk mögött a múlt év kellemes emlékeivel, és néha kísértő árnyaival, miközben sokan már viaskodnak az újévi pezsgő fölötti elmormogott fogadalmaikkal.

Vajon mi viszi rá az embert arra, hogy pont újévkor tegyen fogadalmat olyan változásra, melyre bármikor rászánhatná magát? A válasz egyszerű: új év, új lehetőségek, így hát tiszta lappal indulhat neki a fogadalmat tevő a “nagy” változásnak. Pont a nagy szóban rejlik az újévi fogadalmak legfőbb buktatója, hiszen egy nagy horderejű változásnak nemcsak újév, új kezdet a feltétele, hanem az agyban, vagyis a gondolkodásmódban, életmódban való átállásnak is követnie kell.

Ha valaki komolyan gondolja újévi fogadalmát, akkor azon már korábban elkezd gondolkodni, elkezdi “szervezni”, felkészíti rá magát és környezetét. Az olyan fogadalmak sorsa, melyeket az alkalom szül, vagy még nem érlelődtek meg igazából, az, hogy, hamar felejtésre kerülnek, és a fogadalmat tevő személy ugyan úgy éli tovább életét, mint korábban. Vagyis, aki újévi fogadalmával mindössze addig jut, hogy le fog fogyni, de hogyan éri ezt el, azt még nem tudja, valószínűleg január 2.-án, vagy netán még 6.-án tartja magát, aztán tervek nélkül él tovább felesleges kilóival. Az egészségesebb életmódra váltás sem fog december harmincegyedikéről január elsejére virradóan tervé kovácsolódni, ha előtte már nem készül rá az ember, és persze a dohányzásról sem mindenki képes egyik napról a másikra lemondani. Sőt még a munkájukba temetkezők sem biztos, hogy egyik pillanatról a másikra át tudnak állni, és megtanulni lazítani, kikapcsolódni, ha előtte nem szervezkednek, tervezgetnek.

A felmérések szerint az újévi fogadalmak alig egyötöde valósul meg, vagyis január elsejétől az adott év szilveszter estéjéig a fogadalmat tevők közel 80%-a eltemeti, elfelejti, feladja a változásra való hajlandóságát. Tehát aki mindössze az újév varázserejében bízik, de önmagában nem rendezi el a fogadalom teljesüléséhez szükséges lépéseket, az az idei szilveszterre újra tervezheti a változást, igaz már egy évvel öregebben.