Miért jobb a téligumi hét fok alatt?

Nemrég szerezte be első autóját, és még nem mozog túlságosan otthonosan az autógumik világában? Az abroncscsere mellett azonban Ön sem mehet el csak úgy, hiszen a nappalok egyre hűvösebbek, és a naptárra pillantva az a kritikus hét fok körüli hőmérséklet sincs már távol. Sokak számára jelent gondot egy új téligumi szett beszerzése, de tény, hogy nem érdemes lemondani az általa nyújtott biztonságról, hiszen ellenkező esetben akár komoly baleset is bekövetkezhet, nem is beszélve egy koccanás okozta anyagi kárról.

Miért is van szükség a téligumi használatára, s miért nem alkalmas a jeges utakon a nyárigumi? A  válasz egészen egyszerű, ugyanis a téli változat alapanyagában megtalálható a szilika, mely meggátolja, hogy a téligumi merevvé váljon. Ha nyárigumival gördülünk az utakra, már hét fok alatt is érezhető lesz az autó kevésbé jó kormányozhatósága, és a tapadás is kívánnivalót hagy maga után.

A téligumi jellemzői esetében továbbá a futófelületen a mintamélység jóval mélyebb, s ez szintén a jobb tapadáshoz járul hozzá. A rugalmas gumianyag pedig a fékutak csökkentésében játszik szerepet, ami lássuk be, egyáltalán nem elhanyagolható szempont a jeges, vizes körülmények között.

A haránt irányú, és a körbefutó barázdáknak köszönhetően a téligumi elősegíti a jobb vízelvezetést, s ezzel hasonlóan az előzőekben említettekhez a tapadás terén tapasztalhatunk előnyöket. Azonban arról sem feledkezhetünk el, hogy a jó idő beköszöntével cseréljük vissza a nyári típust gépjárművünkön. Ellenkező esetben zajos vezetésre, és gyorsan kopó téligumikra számíthatunk.