Miért veszélyes hőségben autózni?

Autózni mindig felelősséggel jár, akár nyáron, akár télen ülünk volán mögé. Felelősséget követel, hogy tudjuk, autónk műszaki állapota megfelelő, és saját magunk is alkalmasak vagyunk arra, hogy részt vegyünk a forgalomban. A felelősség mellett pedig kockázat is adódik bőven, hiszen hiába tartjuk be a szabályokat, és igyekszünk óvatosak lenni, nem biztos, hogy mindenki így jár el. Ezért lényeges, hogy mindig vezetésre alkalmas állapotban üljünk autóba.

A nyári autózás során a legnagyobb veszélyt az utakon közlekedőkre a hőség jelenti. A kánikula elviselése az utcán gyalogosként, vagy munkahelyen tevékenykedve, sőt még otthon ülve sem egyszerű, de egy autóba zárva igazi kihívás. A hőségtől az emberek türelmetlenebbé válnak, egyfajta sietség érzés alakul ki mindenkiben, mintha a kapkodással csökkenteni lehetne a forróságot. Pedig pont ettől alakul ki a veszélyhelyzet, mert a hőségben a türelmetlenség koncentráció csökkenéssel, fokozott stresszel jár.

A hőség kismértékű csökkentésére az autóban nem sok lehetőség adódik. A klíma az egyik legkedvezőbb megoldás, de csak akkor, ha okosan használjuk. A legideálisabb, ha 8-10 fok különbség nincs a klimatizált autó belső tere, illetve a külső hőmérséklet közt. A klímával kapcsolatban másik követendő jó tanács, hogy a fertőtlenítésére, tisztítására fokozottan oda kell figyelni, mivel jó táptalaja lehet baktériumoknak a koszos klímaberendezés. A másik előnyös megoldás a B oszlop mögötti fóliázás, illetve az első szélvédő mögé helyezett fényvisszaverő fólia. Hosszú parkolásánál igyekezni kell olyan helyet találni, ahol minél tovább árnyékban van az autó, és mindig időt kell szánni arra, hogy mielőtt bepattannánk az ülésekbe, kicsit átszellőztessük a gépkocsi utasterét, még akkor is, ha úgy érezzük, a kinti levegő is áll.

Van néhány fontos dolog, amiről a nyári vezetés során egyetlen autósnak sem szabad megfeledkeznie. A leglényegesebb, hogy soha ne hagyjunk senkit sem bezárva az álló kocsiban, még ha csak pár percre is megyünk el az autótól. Közvetlen napsugárzásnak kitett autó belső hőmérséklete percenként 1 fokkal nő, és akár a 70 fokot is elérheti. Ez a hőség pedig az autóban hagyott kisgyermek, vagy akár háziállat szervezetét extra mértékben megviseli, eszméletvesztéshez vezethet, és akár halálos kimenetelű is lehet a keringés összeomlása miatt. Mások megóvása mellett a sofőröknek saját magukat is védeniük kell, elsősorban a kiszáradástól, ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű, és az izzadás következtében elvesző sók, ásványi anyagok visszapótlása miatt a megfelelő minőségű folyadékpótlás. A forróságban a hosszú ideig tartó, monoton vezetés is fokozottan veszélyessé tud válni. A balesetek megelőzése érdekében időnként jó, ha megáll az autós, kicsit kiszáll az autóból és átmozgatja magát.