Mindennapjaink megkeserítője: a fejfájás

Időnként mindannyiunknál előfordul némi fejfájás, amiért olyan egészen egyszerű okok tehetőek felelőssé, mint az időjárás változása, a kevés alvás, az alkoholfogyasztás, vagy éppen az, hogy nem fogyasztottunk elegendő folyadékot, és vérünk besűrűsödött. Ezeken a panaszokon könnyedén segíthetünk, és akár már egy-két óra múlva híre-hamva sem lesz a fájdalomnak.

Vannak azonban olyanok, akiknél ez nem ilyen egyszerű. A fejfájás krónikus panasszá válhat, és napjainkban sajnos egyre többen szenvednek tőle a mindennapokban. A probléma ezzel az, hogy munkahelyünkön, vagy egyéb teendőink kapcsán akkor is helyt kell állnunk, ha komoly migrénes rohamaink vannak. Az esetek többségében pszichés problémák tehetőek felelőssé az ilyen mértékű fejfájás kialakulásáért, és a legtöbb, amit tehet a páciens, hogy megpróbál együtt élni azzal, és minimálisra csökkenteni a fájdalmat. Egyes esetekben a feszültségoldók, antidepresszánsok szedése lehet javasolt.

Ha panaszaink rendszeresen visszatérőek, érdemes orvoshoz fordulni azzal, hiszen egy minden részletre kiterjedő kivizsgálás sorozattal fény derülhet arra, hogy mi is okozza a problémákat. Akár a csigolyák is nyomhatnak egy agyba menő eret, vagy a vérvizsgálat is meghozhatja azt az eredményt, melynek tudatában már célirányosan kezdődhet meg a kezelés. A CT és az MRI vizsgálatok pedig teljes bizonyossággal zárhatják ki, hogy valamilyen komolyabb problémáról van szó.

Az időjárás változásaira való túlzott érzékenységet elsősorban megfelelő vitaminbevitellel, mozgással és immunrendszerünk erősítésével enyhíthetjük. A problémákon való folyamatos aggodalmaskodás helyett sokszor az életmód-, és szemléletváltás vezethet a fejfájás csillapodásához.