Mire jó az excel?

Legyen szó szövegről, számokról, dátumokról, az excel kiválóan alkalmas arra, hogy oszlopokba, sorokba rendezzük adatainkat. A táblázatkezelés terén az excel a legjobb megoldás, ha szeretnénk változatos módon kevés adatot rögzíteni, és célunk, hogy összefüggéseket is keressünk köztük.

Laikus felhasználóként az excel kinézete talán nem mutat többet, mint egy rácsos felületet, és inkább visszamenekülünk a jól ismert word – höz, ahol egyszerűen megrajzolhatjuk kis táblázatunkat oszlopok és sorok számának megadásával. Pedig az excel nem ördöngösség, bár ha függvényeket és grafikonokat is szeretnénk vele elkészíteni, akkor már mélyebb ismereteket, esetleg egy jó kis tanfolyamot sem árt elővarázsolni a kalapból.

Az excel nagyszerű terepe az adatok hatékony és látványos kezelésének, mivel cellánként egyedi módon lehet alakítani a rögzítésre kerülő adatokat, valamint a grafikus tartalomnak köszönhetően diagramok is készíthetők. Éppen ezért ez a program költségvetések, előrejelzések, beszámolók készítésére kiválóan alkalmas, de szakdolgozat kutatási részének diagramos megjelenítéséhez is nagyszerű eszköz. A függvények, képletek használata által pedig pénzügyi számítások, matematikai feladatok elvégzését is lehetővé teszi.

Az excel táblázatok előnye a word-höz képest az is, hogy jól megformázva nem kell attól tartani, hogy javításkor, szoftver frissítésekor, esetleg más programban való megnyitás után széttöredezik. Van, aki még szöveges dokumentumait is excelbe készíti el, így nem kell esetleg a szövegdobozok beszúrásával szöszölnie, vagy attól félnie, hogy összecsúsznak az írásai.