Mire számíthatunk devizahiteleinkkel kapcsolatban?

Ez év február elsején, tehát most vasárnap fog hatályba lépni a tisztességes bankrendszerről szóló törvény. Ezzel együtt történik meg az elszámolás és a forintosítás is az egyes devizahitelek esetében. A devizahitelesek azonban hivatalos tájékoztatást majd csak márciusban és áprilisban kapnak. A részletes leírást postai úton juttatják el az érintettekhez bankjaik.

A devizahitelesek rövidtávon nem fognak azonnal változásokat érzékelni február elsejét követően, de ezzel a hatállyal fogják kamatostul elszámolni nekik a tisztességtelen szerződési feltételek miatti, már befizetett követeléseket. Ha még futó hitelünk van, akkor a tartozásunk mértékét csökkentik. A már lejárt szerződéseknél a bankok átutalással kárpótolják ügyfeleiket. A devizaalapú jelzáloghiteleket és lakáslízing konstrukciók forintosítása 256,5 forinton történik meg a frank esetében, míg az eurót 309 forintos árfolyamon rögzítették. Fontos kiemelni, hogy az autóhiteleseket az elszámoltatás nem érinti, tehát ők továbbra is veszélyeztetve lesznek a jövőben árfolyamváltozásoktól.

A törvény rendelkezik arról, hogy az új módon számolt törlesztőrészleteket májustól kell majd fizetniük az adósoknak. Ennek következtében még további három hónapig a magas befizetéssel kell számolnunk. Természetesen, ha ebben az időszakban túlfizetésünk keletkezik, azt a bankok májusban jóváírják nekünk. Akik nem értenek egyet a kiszámolt részlet összegével, panasz tételére majd a tájékoztatólevél átvétele után lesz lehetőségük.

Előfordulhatnak olyan bankok, amelyek még perben állnak az állammal. Az ő ügyfelei még kivételt jelenthetnek a fent leírtak alól, ugyanis a forintosítást és az elszámoltatást csak a per jogerős lezárása után kell végrehajtaniuk. Szerencsére, ilyen helyzet ritkán fog előfordulni: a vezető bankok nagy részénél már túl vannak a peres eljáráson.