Mitől lesz valaki jó autóvezető?

Bár rengeteg úrvezető és hivatásos sofőr él a világban, azért még nem alapvető követelmény, hogy minden embernek legyen vezetői engedélye. A jogosítvány megszerzésének vágya sok emberben már kisgyermekkorától fogva él, és vannak, akiknek “veleszületett tehetségük” van a vezetéshez. Számukra bizony elképzelhetetlen az a mentalitás, hogy valaki ódzkodik a vezetéstől, és nem hajlandó még ki sem próbálni magát a volán mögött.

A nők körében gyakori, hogy mindenféle erőltetésnek engedve megküzdenek az autóvezetés elsajátításával, majd jogosítvány birtokában igyekeznek az összes olyan helyzetet elkerülni, amelyben újra a volán mögé kellene ülniük. Természetesen nem csak a nőkre igaz ez, férfiak sem alapvetően a kormány mögé születtek. Ugyanakkor egyes női vezetők képességeinek még a férfiak is csodálattal adóznak. Egy szónak is száz a vége, a jó vezető lehet férfi és női is, a nemnek ebből a szempontból nincs jelentősége.

A jó vezető jellemzői inkább a türelem, a gyors reakció, a folyamatos figyelem, a másokra való odafigyelés, az udvariasság. A türelem fontos, mert sokszor kerül az embert vezetés közben olyan helyzetbe, hogy szemtelenül tiporják a törvény szerinti jogait, és veszélyeztetik testi épségét, de nem szabad engedni a düh késztetésének, mert ha csak a másik megbüntetésére koncentrál a vezető, azzal könnyen okozhat kárt más autósnak, gyalogosnak, egyéb járművet használónak a figyelme megvonása révén.

Az udvariasság sajnos hazánkban ritka mint a fehér holló. A nagy melegben például sokan vették az irányt a Balaton felé. A magyar tengerhez persze nemcsak odafelé haladnak lépésben a kilométeres sorok, hanem visszafelé is. Ha kifogja az autós, hogy pont csúcsforgalomban indul neki a hazafelé útnak, akkor bizony könnyen lehet, hogy a part felől a főútra való becsatlakozása már jelentős időt vesz igénybe, hacsak nem udvarias vele valaki, és engedi be maga elé. Pedig némi udvariassággal pedig mindenki a saját malmára hajthatná a vizet, mert gyorsulna a forgalom.

Természetesen a jó sofőr betartja a közlekedési szabályokat és tudatában van annak, hogy ő hiába tarja be a KRESZ előírásait, semmi sem evidencia a forgalomban, ezért mindig éberen vezet. A jó autóvezető nem gondolja azt, hogy a rutin, meg az évek egyben biztonságot is  jelentenek a balesetek elkerülésére, hiszen attól, hogy valaki odafigyelése révén nem okoz kárt autóstársainak, neki még származhat kára más figyelmetlenségéből. Ezért kell odafigyelni a többi forgalomban résztvevő gépjárműre, személyre, hogy minél kisebb kockázattal járjon az autózás.