Olcsó szállás, mert sátorozni jó!

Kikapcsolódásra, nyaralásra mindenkinek szüksége van. Azonban a mai árak mellett sokszor nem, vagy csak lemondások árán oldható meg, hogy utazzunk, kimozduljunk, mert a szállások sokszor igen borsos áron vehetők igénybe. Szerencsére nemcsak többcsillagos szállodákban, apartmanokban, panziókban, vagy éppen magánszállásokon lehet eltölteni otthonunktól távol a jól megérdemelt szabadságot családunkkal, hanem sátorban is.

A sátorozás természetesen nem mindenkinek ajánlott, mert például csecsemővel nehéz úgy kivitelezni a pihenést, hogy a baba ne szenvedjen hiányt és a nagyobbak is jól érezzék így magukat. Azonban a kisebb gyermekek biztos, hogy élvezik ezt a szállásformát. Ha a kedv megvan, akkor a legfontosabb kellék már adott is, mert egyébként sátorozó helyben nincs hiány Magyarországon. A  Balatontól kezdve a fővároson át hazánk számos területén található kemping, sátortábor, nyilvános sátorozó hely, ahol a sátrunkat fel tudjuk verni. Mielőtt azonban sátorozásra adnánk a fejünket, hogy így oldjuk meg a családi kiruccanást, készítsük fel magunkat, csapatunkat az élményre!

Ha valaki ahhoz van szokva, hogy egy karnyújtással villanyt tud kapcsolni, vagy pár lépéssel az illemhelyen terem, netán ragaszkodik ahhoz, hogy a zuhany alatti időt egyedül töltse, és ezekről nem akar lemondani, akkor jobb, ha elfelejti a sátorozás ötletét. A sátorban való alvás, nyaralás lényege, hogy egy nagyobb közösségnek, a “sátorlakók” táborának tagjaivá válunk, vagyis számítanunk kell arra, hogy közös helyiségeket használunk majd a kemping többi lakóival, vagy ha erdőben verünk sátrat, akkor az arra járók, no meg a benne élő állatok közelségével, jelenlétével kell számolnunk. A sátorozás tehát nem az intimitásról, meg a luxusról szól. A kényelemről, intim szféráról való lemondásokért cserében viszont a természet közelségét, a szabadság érzését kapjuk. Aki már sátorozott, az tudja, milyen érzés úgy ébredni, hogy a sátorlapot félrehajtva felettünk az ég ragyog, hogy azonnal a tüdőnkbe szívhatjuk a friss levegőt, melyet megtölt a nyár, a természet illata.

Ahhoz, hogy a sátorozás mindenkinek jó élmény legyen, és ne menjen el a kedvünk egy életre tőle, érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni. Először is, ha a sátrat úgy vesszünk, vagy esetleg kölcsön kérjük, érdemes y kényelem szempontjából átgondolni, hogy hány fő is használja majd. Lényeges a sátor kiválasztásánál, hogy az előtér elég nagy legyen, hogy mindenkinek elférjen a pakkja. A magasságnál arra kell ügyelni, hogy fel lehessen ülni a beltérben, hiszen elég kényelmetlen kúszni-mászni, és így közlekedni a sátorban. A sátrak esetében a vízállóság, kopásállóság is fontos paraméter, a foszforeszkáló cipzárak pedig az éjjeli közlekedést teszik egyszerűbbé. A szellőztetés szempontjából a két “ajtós” sátor az előnyös választás. Mielőtt a választott sátorral nekivágnánk a pihenésnek, mindenképp érdemes kipróbálni otthon az összeszerelését, hogy ne menjen el a  nyaralás fele a felállításával. A sátor mellett nélkülözhetetlen kellék a hálózsák, illetve a derékalj. Az eszközök kiválasztásán túl a sátorozás alapvető szabályairól tapasztalatokat, iránymutatásokat bőven lehet olvasni az interneten, és ha figyelembe is vesszük őket, akkor könnyen lehet, hogy úgy megszeretjük a sátorozást, hogy szállásra többé már nem is lesz gond a nyaralások alkalmával.